Društvo

"Ne odustajemo" Danas protest rudara ispred zgrade Elektroprivrede BiH

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika FBiH, zbog stanja u Rudniku mrkog uglja Zenica, donio je odluku o organizovanju protesta koji će biti održan u utorak, 1. avgusta ispred zgrade Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH u Sarajevu, potvrdio je predsjednik tog sindikata Sinan Husić.

"Ne odustajemo" Danas protest rudara ispred zgrade Elektroprivrede BiH
FOTO: RINGIER

Ne odustajemo, sutra izlazimo na najavljen protestni skup dostojanstveno, civilizovano. Opet vjerujemo u odnose koje imamo sa svim ljudima koji sutra treba da rade svoj dio posla. Mi ćemo se boriti za svoja prava, a druge ćemo pustiti da rade svoj posao. Ako treba i ako smo zaslužili da ova država umjesto tih radnika i nas koji ćemo sutra ponovo pokazati kako se treba ponašati, izabere umjesto radnika i sindikata te Dimitrije modernog doba, mi smo kazali “halal ti državo, poštujemo tvoje odluke i opet ponavljamo ne daj oružje u ruke, pucaće manijaci” – kazao je Husić.

Pročitajte još

Iz tog sindikata ističu kako je zgrada Elektroprivrede BiH napravljena krvlju, znojem i životima rudara, te da “nema te sile koja može spriječiti rudare i sindikat da sutra dođu pred tu zgradu”, prenosi N1.

– Sutra ako Bog da, komorati svi, idemo u Sarajevo onako kako smo naučili – niko ne zna čuvati i braniti državu kao rudar, niko ne zna cijeniti državu kao rudar. Sve ono što su pričali o rudarima, vidjeli su i do sada, mi to znamo na jako dostojanstven način uraditi, a s druge strane bilo ko da pokuša provokacijama ili nečim, imaće i odgovor kakav treba, jer mi smo spremni na sve. Ja sam spreman dati život samo da dokažemo da ne može više ovako. Nije rudar fukara – naglasio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika “Kreka”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije