Digitalna Srpska

NE PRIHVATAJU USLOVE POSLODAVACA Developeri ne žele da rade za manje plate jer rade od kuće

Pandemija korona virusa postavila je više od četiri milijarde ljudi u izolaciju, a stotine miliona počeli su raditi aktivno na daljinu, što su organizacije prihvatile kao novu stvarnost i nakon vrhunca krize, ali i pokušale iskoristiti kako bi uštedile. Što se zaposlenima u IT sektoru ne sviđa.

NE PRIHVATAJU USLOVE POSLODAVACA Developeri ne žele da rade za manje plate jer rade od kuće
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Konkretno, riječ je o developerima softvera, kojima se nudi mogućnost stalnog rada na daljinu, ali ako prihvate niže palte. Tako nešto im ipak ne odgovara te ne misle pristati na to. Pokazalo je to i izvještaj platforme za zapošljavanje Hired, a tiče se samo Sjeverne Amerike, piše Ictbusiness.

Prema njemu, 56 posto zaposlenih u IT sektoru ne bi prihvatilo nižu paltu za rad na daljinu u punom smislu dok njih 32 posto tvrdi da bi pristali na tako nešto. 12 posto tvrdi da se takvo pitanje na njih ne odnosi, što znači da nisu dio organizacija kao što je Fejsbuk, koji gleda načine kako zadržati zaposlene kod kuće i kad kriza prođe.

Osnivač i prvi čovjek Fejsbuka Mark Zakerberg medijima je otvoreno rekao da kroz narednih deset godina želi da barem polovina zaposlenih u njegovoj kompaniji radi na daljinu te da ovo služi kao dobar test takve stvarnosti. Upravo zato, ali i zbog korona virusa, minimalno do kraja ove godine oko 48.000 njegovih zaposlenika će nastaviti raditi na daljinu.

Ali, Zakerberg je naglasio da nakon 1. Januara 2021. svaki zaposlenik koji se ne vrati u kancelariju mora javiti gdje se tačno nalazi i nakon toga može nastaviti raditi na daljinu, pod uslovom da mu se primanja prilagode prebivalištu. Dakle, ako se zaposlenik nalazi na lokaciji koja je jeftinija za život no, primjer, Bej Area gdje je sjedište Fejsbuka, moraće prihvatiti nižu platu.

Samim time, moraće jako dobro razmisliti o svojim koracima, a moraće i shvatiti kompaniju, koja ne želi plaćati nepotrebno visoke troškove, koji su nametnuti u skupljim gradovima.