Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NE ŠTEDI NA RIJEČIMA Tramp ljut na Njemačku: Dajete Rusiji milijarde, a očekujete zaštitu SAD

Svijet
Autor:

Foto: Shawn Thew/EPA

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da Njemačka izbjegava povećanje rashoda za odbranu, a pri tome nastavlja da plaća milijarde dolara Rusiji koja je, po njegovim riječima, “potencijalni protivnik” za NATO.

– Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara za energetske resurse. I tako, oni plaćaju Rusiji milijarde, mi treba da štitimo Njemačku, a Njemačka izbjegava plaćanje – rekao je Tramp u intervjuu televizijskom kanalu Foks Biznis.

Tramp je podvukao da “ne naziva Rusiju protivnikom, već potencijalnim protivnikom”.

– Njemačka daje novac potencijalnom protivniku od koga mi moramo da je štitimo – rekao je Tramp.

Zemlje članice alijanse su se ranije obavezale da će povećati rashode za odbranu na dva odsto BDP. Glavni dio budžeta NATO čine uplate SAD i Tramp je više puta kritikovao saveznike zbog toga. Predsjednik SAD je posebno i veoma često ukazivao na nedovoljni doprinos Njemačke.

Po njegovim riječima, nemački rashodi za odbranu čine “samo” jedan odsto od BDP, i Nijemci bi “morali da plaćaju mnogo više”.

Rusija u posljednjih nekoliko godina ukazuje na aktivnosti NATO bez presedana kraj njenih zapadnih granica. NATO širi svoje inicijative i naziva ih “odvraćanjem od ruske agresije”. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećanja snaga alijanse u Evropi. Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je ranije da Rusija ne predstavlja prijetnju nikome, ali i da ona neće zanemariti radnje koje su potencijalno opasne za njene interese.

(Sputnjik)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO