Svijet

"NE ZNAMO UZROK ZARAZE" Oglasili se iz KBC Zagreb gdje je 3 preminulo od legionele

Troje od petoro ljudi umrlo je danas u Hrvatskoj od posledice zaražavanja opasnom bakterijom legionelom, a tim povodom iz KBC Zagreb održali su konferenciju za medije i iznijeli nove detalje.

"NE ZNAMO UZROK ZARAZE" Oglasili se iz KBC Zagreb gdje je 3 preminulo od legionele
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Prije nekog vremena smo otkrili zarazu legionelom. Imamo dobru i brzu dijagnostiku i brzo smo reagovali. Obavijestili smo epidemiološke službe. Ne mogu govoriti u ime ordinarijusa o tome jesu li pacijenti obaviješteni o zarazi rekli su na press konferenciji.

– Nema razloga za zabrinutost. Učinili smo sve što je nama u ovom trenutku dostupno – dodali su.

– Ja nažalost isto nisam niti ordinarijus tih pacijenata niti sam ih ja dijagnostikovala. Znam da je šest zaraženih od početka aprila. Troje je preminulih. Radi se o ljudima s leukemijama, cirozom jetre, transplantiranim organom – naveli su iz Rebra.

Pročitajte još

Zašto se tek danas saznalo za zarazu?

– Ja to ne znam. Mi imamo 1.200 kreveta na KBC-u i šest zaraženih osoba u razdoblju od dva mjeseca – odgovorili su.

Smijete li trenutno da popijete čašu vode u bolnici?

– Da, da. Apsolutno da. Preduzeli smo sve mjere da bismo otkrili kako bismo se zarazili pa smo analizirali vodu i bakterija je nađena u tragovima. Svi ostali pacijenti su sigurni – dodali su.

Podatak o tome kad je posljednja osoba preminula od legionele, na Rebru nemaju. No provode se sve potrebne mjere i uzimaju se uzorci u cijeloj bolnici. Takođe, upozoreno je da legioneli pogoduju topliji ljetnji mjeseci, kad se i zaraza lakše može proširiti. Zato se svake nedjelje sistemi pasterizuju. Potvrđeno je i da ove situacije nisu izuzetak.

– U ljetnijm mjesecima imamo pojačanu brojku zaraza legionelom, čija je smrtnost pet do deset odsto – rekli su iz bolnice na konferenciji, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu