Svijet

"NEĆEMO IZGUBITI RAT SA KORONOM" Poruka izabranog predsjednika Amerike i buduće prve dame za Dan zahvalnosti

Izabrani predsjednik SAD Džozef Bajden i njegova supruga Džil Bajden u čestitki za Dan zahvalnosti ukazali su na gubitke koje su pretrpjeli mnogi građani zbog pandemije korona virusa.

"NEĆEMO IZGUBITI RAT SA KORONOM" Poruka izabranog predsjednika Amerike i buduće prve dame za Dan zahvalnosti
FOTO: DNCC/EPA

Ove godine mnogi stolovi širom zemlje imaće upražnjeno mjesto. Ipak, kao i vaše, i naša porodica će se držati najvažnije tradicije i odvojiće trenutak da se podsjeti svega onoga na čemu je zahvalna, naveli su oni u uvodniku objavljenom za američki Si-En-En, a prenosi Glas Amerike.

Dan zahvalnosti se u SAD ove godine obilježava u okolnostima u kojim je u četvrtak potvrđeno ukupno 12.780.000 oboljelih od kovida-19, dok je od posljedica te bolesti preminulo 262.000 ljudi, pokazuju podaci Univerziteta “Džons Hopkins”.

Pročitajte još

Uprkos upozorenjima Centrala za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), milioni građana putuju širom zemlje u namjeri da obiđu porodice tokom praznika. Stručnjaci očekuju da će to pogodovati još značajnijem širenju virusa – od koga je tokom mjeseca obolio veliki broj građana.

Bajden je prethodno, u srijedu, pozvao građane da zbiju redove – uvjeravajući ih istovremeno da, kako se izrazio, Amerika neće izgubiti rat protiv kovida 19. On je rekao da bi prve vakcine protiv korona virusa mogle da budu dostupne do kraja decembra, obećavši da će čitava američka populacija biti vakcinisana što je prije moguće.

Građane je pozvao da se uzdrže od putovanja, ukazavši da je tokom dosadašnjeg života navikao na velika porodicna okupljanja povodom Dan zahvalnosti.

– Ali, ove godine praznik provodim samo sa suprugom, našom kćerkom i njenim mužem – rekao je Bajden.