Svijet

Nedostaju im OSNOVNA SREDSTVA za život: Ugroženo 10 miliona djece zbog NEDOSTATKA HRANE

Otprilike 10 miliona djece u ratom razorenom Avganistanu ugroženo je zbog nedostatka hrane ui ove godine, saopštila je danas humanitarna organizacija Save the Children i zatražila 1,3 milijarde dolara donacija kao pomoc.

Nedostaju im OSNOVNA SREDSTVA za život: Ugroženo 10 miliona djece zbog NEDOSTATKA HRANE
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Za nešto više od 18 miliona Avganistanaca, uključujući 9,7 miliona djece, prijeko su potrebna osnovna sredstva za život, uključujući hranu, navodi se u saopštenju organizacije koje prenosi AP.

Organizacija je zatražila 1,3 milijarde dolara donacija za nabavku pomoći u 2021. godini, a Kris Niamandi, njen direktor u Avganistanu, poručio je da u toj zemlji stanovništvo trenutno trostruko trpi, zbog nasilnih sukoba, siromaštva i pandemije virusa.

– To je očajno loša situacija kojoj je potrebna hitna pažnja međunarodne zajednice – rekao je on .

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik najavio je ranije u januaru da će Ujedinjene nacije i njene partnerske organizacije u humanitarnom radu tražiti 1,3 milijarde dolara pomoći za 16 miliona Avganistanaca kojima je ona potrebna u ovoj godini.

On je naglasio da je to mnogo veći broj od onog iz prošle godine, kada je pomoć bila potrebna za 2,3 miliona ljudi kako bi sačuvali živote, navodi agencija.