Biznis

NEDOSTATAK RADNE SNAGE Hrvatska povećava kvote za strane radnike, najviše za sektor turizma

Ministar turizma u Vladi Hrvatske Gari Kapeli najavio je da će vlada na sutrašnjoj sjednici povećati kvote za uvoz stranih radnika, a povećanje bi trebalo biti “zadovoljavajuće” za sektor turizma.

NEDOSTATAK RADNE SNAGE Hrvatska povećava kvote za strane radnike, najviše za sektor turizma
FOTO: PROFIMEDIA

Povećaćemo nešto, popodne ćemo samo još iskoordinisati tačno koliko, a povećanje će biti tačno da bude zadovoljavajuće –  izjavio je resorni minsitar novinarima ispred vlade poslije sastanka užeg kabineta.

Ministar turizma ni na dodatne upite nije odgovorio o kolikom bi se povećanju tačno radilo, ponavljajući kako će to biti zadovoljavajuće odnosno “koliko će zadovoljiti dogovor s Hrvatskim udruženjem poslodavaca”.

Vlada će odluku o povećanju kvote za uvoz stranih radnika donijeti na sutrašnjoj sjednici, prenosi Index.

Upitan kada će doći do ukidanja kvota, Kapeli je odgovorio da to ide s prijedlogom novog zakona, odnosno od iduće godine. “Za sljedeću godinu, na vrijeme”, rekao je ministar turizma.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u subotu je apelovala na vladu da se suoči s ozbiljnošću situacije te da hitno donese odluku o dodatnih 5.000 kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva, a zahtjevima za rješavanje problema nedostatka radnika u sezoni juče su se pridružili i Udruženje hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija HGK, prenosi Index.hr.

Na problem nedostatka radnika protekla dva dana upozoravaju i iz Hrvatske privredne komore (HGK), čiji je predsjednik Luka Burilović najavio kako će “novi zakon o strancima ukinuti kvote i dozvoliti tvrtkama da zapošljavaju koliko god radnika trebaju”.