Politika

Negativni revizorski izvještaji “zaobilaze” parlament: CCI poziva Odbor za reviziju da poštuje Poslovnik Narodne skupštine

Centri civilnih inicijativa pozivaju predsjednika i članove kolegija parlamenta Srpske da u skladu sa svojim ovlaštenjima, preduzmu odgovarajuće korake i neophodne mjere, kako bi osigurali poštivanje Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske od strane Odbora za reviziju.

narodna skupština rs zgrada
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

CCI ukazuje na nepoštivanje Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske od strane članova Odbora za reviziju NSRS.

Podsjećaju da član 70. Poslovnika propisuje da Odbor za reviziju upućuje Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje sve negativne izvještaje Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

– Bez obzira na jasno definisanu obavezu, na sjednici Odbora za reviziju, koja je održana 1. novembra ove godine, donesena je odluka da se negativan izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji Lutrije Republike Srpske a.d. Banjaluka za 2022. godinu ne uputi na razmatranje Narodnoj skupštini, čime je nastavljena loša praksa nepoštivanja Poslovnika NSRS od strane članova Odbora za reviziju – upozoravaju u CCI.

Ističu da je Odbor za reviziju u novom sazivu do sada održao četiri sjednice, međutim nijedna nije rezultirala upućivanjem revizorskih izvještaja Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U CCI kažu da zabrinjava podatak da se revizorski izvještaji institucija od velikog značaja za građane i građanke, poput JPŠ “Šume Republike Srpske”, Univerzitetska bolnica Foča i Bolnica Trebinje, koji su dobili negativno mišljenje revizora, nikada nisu našli na sjednicama NSRS, niti su poslanici pokretali raspravu o otklanjanju nepravilnosti u radu ovih institucija.

Pročitajte još

– Ovakav odnos pojedinih članova Odbora za reviziju, obesmišljava rad Glavne službe za reviziju, onemogućava sprovođenje parlamentarnog nadzora nad javnim sektorom i poduzimanje konkretnih aktivnosti na otklanjanju uočenih nepravilnosti u revizorskim izvještajima – ističu u CCI.

Dodaju kako je ovo pitanje od ogromnog značaja za javni interes i da ovakve radnje stvaraju ozbiljne posljedice po integritet Narodne skupštine Republike Srpske i povjerenje građana u parlamentarni proces.

Poštivanje Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, kako navode u CCI, temelj je efektivnosti i efikasnosti rada parlamentarnih institucija, te stabilnog i funkcionalnog demokratskog sistema.

– Upravo zato važno je reagovati sa mjerama koje su ključne za očuvanje povjerenja javnosti u parlamentarni proces i poštivanje demokratskih načela – zaključuju u CCI.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu