Zabava

Neizostavni dio ishrane u porodici Đoković: Evo bez koje namirnice Jelena i Novak ne mogu zamisliti svoj obrok

Mnogo se pričalo i pisalo o ishrani najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića i njegove supruge Jelene, koji je svojevremeno izbacio meso iz svoje ishrane, što mu je pomoglo da očuva zdravlje i fizičku formu.

Neizostavni dio ishrane u porodici Đoković: Evo bez koje namirnice Jelena i Novak ne mogu zamisliti svoj obrok
FOTO: AP DARKO VOJINOVIĆ/RAS

Jedna od namirnica koja je neizostavni dio ishrane u porodici Đoković je kinoa.

Kinoa ne goji i sastavni je dio obroka Jelene Đoković i njenog supruga Novaka Đokovića. Kinoa se naziva “zlatom Inka” i “kraljicom sjemenki”. Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom. Pored činjenice da je kinoa omogućila ljudima da ostanu živi čak i u vrijeme ratova, ova žitarica tijelu može da donese mnoge prednosti.

Kinoa sadrži velike količine bjelančevina zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porijekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima. Narodna medicina koristi kinou za liječenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa.

Kinoa je odlična zamjena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kinou u svoju ishranu. Kinoa obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilni rad crijeva.

Pročitajte još

Narodna medicina kinou još koristi i za liječenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.

Prednosti kinoe u ishrani

Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osjetićete punoću ukusa kakva se dobija samo kuvanjem mesa.

Korisne osobine se manifestuju i u prisustvu vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normalizuju njegovu funkciju. Pošto kinoa nema određen miris, u jela se zato dodaje bijeli i crni luk, kao i ostali začini, prenosi Blic Žena.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije