Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEKADA BILA “KORONAFRI” DRŽAVA Crna Gora ima najviše aktivnih zaraženih u regionu

Svijet
Autor:

Foto: HARISH TYAGI/EPA

Nakon što je u utorak crnogorski Institut za javno zdravlje u sistem unio rezultate 2.000 testova koji su ranije, zbog manjeg kapaciteta laboratorija u Crnoj Gori, poslati na analizu u Njemačku, Crna Gora je postala zemlja sa najviše aktivnih slučajeva zaraze korona virusom u regionu, prenijela je Hina.

Ti rezultati su, kako se navodi, pokazali da je 475 od 2.000 testova analiziranih u Njemačkoj pozitivno na korona virus, a kada se njima doda 66 pozitivnih slučajeva potvrđenih u crnogorskim laboratorijama, dobiju se ukupno 1.453 aktivna slučaja ili 231 aktivni slučaj na 100 hiljada stanovnika.

Crnogorski mediji prenijeli su da je u Sjevernoj Makedoniji aktivno 167 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u BiH 109, Albaniji 52, Hrvatskoj 28 i Sloveniji 13.

U Srbiji je 66 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika, s tim da se, tvrdi Hina, računa broj hospitalizovanih pacijenata oboljelih od korona virusa.

Šef cnogorskog Nacionalnog koordinacijskog tela za zarazne bolesti Milutin Simović rekao je da ipak neće doći do drastičnih mjera, poput onih iz prvog talasa, kad su građani ostali u svojim kućama, a policijski čas je bio na snazi nakon 19 sati.

– Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i ekonomijom brani javno zdravlje – saopštio je Simović i dodao da je ovo sada drugi način života sa epidemijom, “gdje smo izašli iz svojih domova, gdje idemo na radna mesta, ali ipak toliko toga moramo redukovati, moramo se distancirati, biti odgovorniji i disciplinovaniji”.

Crnogorske zdravstvene vlast, nakon analize epidemiološke situacije, u utorak uveče konstatovale su značajan porast novooboljelih u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, u kojem živi 200 hiljada stanovnika, što je trećina ukupnog stanovništva te države. U Podgorici su trenutno aktivna 553 slučaja.

U prvom talasu epidemije korona virusa u Crnoj Gori bila su zaražena 324 pacijenta ili skoro pet puta manje nego u drugom talalsu koji je počeo sredinom juna. Prethodno se Crna Gora, podsjeća se, proglasila za prvu ”koronafri” državu u Evropi, proglasila je kraj epidemije i otvorila je svoje granice.

Ukupan broj preminulih je 26, u prvom talasu devet, a u drugom 16, prenosi Hina.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO