Društvo

"Neko se vakciniše, a za 20 koraka može da se zarazi" Ljekari upozoravaju na opasnu cirkulaciju virusa korona

Ukoliko neko ode da se vakciniše, postoji mogućnost da se nakon 20 koraka po izlasku sa vakcinalnog punkta zarazi. Toliko je virus u cikrulaciji. Znači sada moramo uvesti mjere koje su nepopularne, kazao je danas prof. dr Radmilo Janković zamjenik direktora Kliničkog centra u Nišu.

"Neko se vakciniše, a za 20 koraka može da se zarazi" Ljekari upozoravaju na opasnu cirkulaciju virusa korona
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA

Naznake odgovora javnosti i medija juče pokazali da ovo bezumno ponašanje prevršilo svaku mjeru. Ovo djeluje prilično uvređujuće. Toksična retorika se širila i ona će nekoga koštati glave – prokomentarisao je on najnoviji napad na ljekara Hitne pomoći koji se dogodio jutros u Beogradu.

On je rekao da mu je potpuno nejasno kako smo postali država u kojoj postoji ovakav protivaktivizam, piše N1.

– Tu se radi o prilično manjoj grubi ekscentrika koji mogu da budu problem. Da bismo izašli iz ove situacije moramo da raditi sa zbunjenima. Jasna i nedvosmislena odluka epidemiologa je da moramo presjeći. Broj zaraženih se mora smanjiti. Pokušavali smo sve, lična iskustva, slike iz crvenih zona… Ukoliko neko ode da se vakciniše, postoji mogućnost da se nakon 20 koraka zarazi. Toliko je virus u cikrulaciji. Znači sada moramo uvesti mere koje su nepopularne – kazao je dr Janković.

On dodaje da mjere moraju biti nedvosmislene da ne postoji zabuna.

– Meni je potpuno jasno ugostitellji kažu: Zašto samo mi, zašto bioskopi mogu da rade? Jasno je da mjere moraju da se odnose na sve objekte da ne bi došlo do zaražavanja. Kada pošaljete takvu poruku onda društvo shvata da su svi odgovorni – kaže ljekar.

Pročitajte još

Janković pojašnjava da moramo narodu predstaviti cilj.

– Nemoguće je ljude natjerati u atmosferi straha na vakcinaciju. Restrikcija društvenih kontakata je neophodna. Kada padnemo ispod hiljadu onda možemo da pravimo strategiju. Cilj su mladi ljudi.Insitucije moraju biti jedinstvene. Mislim da i SPC treba da reaguje. To bi bilo sjajno. Mislim da bi mogle i javne ličnosti – kaže zamjenik direktora KC Niš za N1.

– Sve države u svijetu su postupale tako. Držale su strogu kontrolu kontakata dok nisu došle do određenog obuhvata vakcinacije. Nemoguće je da broj umrlih u naredne dvije nedjelje pada. To je nerealno potpuno! To su ljudi koje sad vidite i u narednim danima oni neće biti živi – kaže dr Janković.

On pojašnjava da je situacija u Kruševcu, ali i Nišu dosta složena i teška, te da su ljekari pod pritiskom. Janković je govorio i o stanju trudnica koje leže u KC Niš.

– Trudnice se primaju kod nas i u Mišović, imamo dvije trudnice u jedinicama intenzivne njege. Jedna je u jako teškom stanju i 10 dana je na mehaničkoj ventilaciji. Imamo još jednu koja je na kiseoničkoj potpori i njeno stanje se stabilizuje. Tu smo optimisti, manje za prvu. Teško oboljela trudnica je u 4. mjesecu. Mi imamo dosta porodilja koje su u okviru porodilišta, koje su sve bile nevakcinisane. Kovid bjesomučno kosi ljude, ne vakcina, to moramo da znamo – zaključuje ljekar.

Prihvati notifikacije