Kultura

U SKLADU SA EPIDEMIOLOŠKIM MJERAMA „Nektar OK Fest karavan“ održan u Foči (FOTO)

Proteklog vikenda u Foči uspješno je realizovan kompletan program novog projekta OK tima „Nektar OK Fest karavan“ koji je pokrenut u cilju kreiranja što kvalitetnijih kulturnih sadržaja i programa u Republici Srspkoj i BiH.

U SKLADU SA EPIDEMIOLOŠKIM MJERAMA „Nektar OK Fest karavan“ održan u Foči (FOTO)
FOTO: VEDRAN ŠEVČUK/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Većina ovih događaja u potpunosti je obustavljena tokom većeg dijela 2020. godine, usljed posljedica izazvanih pandemijom korona virusa. Projekat je realizovan u saradnji sa Centrom za kulturu i informisanje Foča, te u skladu sa svim epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

U subotu 17. oktobra otvaranjem izložbe „OK Fest retrospektiva“, autora Vedrana Ševčuka i Marka Ristića, svečano je otvoren i program samog događaja, koji je privukao pažnju publike iz Foče, ali i okolnih gradova/opština koje gravitiraju prema ovoj sredini. Jedan od autora fotografija, Vedran Ševčuk, koji je zvanično i otvorio izložbu, naglasio je da je riječ o fotografijama koje su nastale u posljednji četiri do pet godina, tokom trajanja festivala i da je na istima predstavljen samo dio festivalske atmosfere i fantastičnog ambijenta u kojem se festival održava.

– Nije teško pronaći inspiraciju u nacionalnom parku, jer je riječ o zaista posebnom prostoru, koji u kombinaciji sa festivalskom atmosferom i energijom publike, za rezultat ima fotografije koje ste u prilici da vidite na samoj izložbi – rekao je on.

FOTO: VEDRAN ŠEVČUK
FOTO: VEDRAN ŠEVČUK

Prisutnima se obratio i direktor festivala, Dubravko Suvara, koji je naveo razloge odluke OK tima da se upusti u ovaj projekat.

– Kako smo i istakli, cilj ovog putovanja  je kreiranje što kvalitetnijih kulturnih sadržaja i programa u Srpskoj i BiH,  koji su u potpunosti obustavljeni tokom većeg dijela godine usljed posljedica izazvanih pandemijom virusa korona. Galerijski prostori bili su prazni, bioskopske sale nisu prikazivale filmove, nema promocija knjiga, nema koncertnih događaja i mislim da, kao najveći muzički festival, smo odgovorni da sve to ponovo vratimo i predstavimo našoj publici. Iskreno se nadamo i vjerujemo da već naredne godine smo 16/17/18 jula zajedno na Tjentištu, da uživamo u programu Nektar OK Festa – naglasio je Suvara.

Ideju i projekat pozdravio je i direktor Centra za kulturu i informisanje Foča, Vladimir Pantović.

– Na poziv kolega iz OK tima, spremno smo prihvatili partnersku saradnju u realizaciji programa Nektar OK Fest karavana u Foči. Sadržaji ovog projekta, prilika su da se obogati kulturni život u našoj opštini, koji je u ovoj godini usljed posljedica pandemije, značajno usporio – objasnio je on.

FOTO: VEDRAN ŠEVČUK
FOTO: VEDRAN ŠEVČUK

Uz izložbu fotografija, publika je prvoga dana bila u prilici da pogleda i projekciju filma „Tusta“, režisera Andreja Korovljeva, a muzički program bio je rezervisan za koncert Kralja Čačka u Gradskom pozorištu Foča. Bio je ovo prvi nastup kantautora Nenada Marića alias Kralj Čačka u Foči, i nije krio da mu je drago da je dobio priliku da nastupi pred ovom publikom.

– Od prijatelja sam čuo sve najbolje o festivalu na Tjentištu, drago mi je da sam i na ovaj način dobio priliku da budem dio cijele priče – rekao je.

U nedjelju 18. oktobra, publika je bila u prilici da uživa u projekciji fila „Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu“, a za kraj programa održana je i promocija knjige „Bunt djece socijalizma“, autora Dušana Vesića, koja je privukla veliko interesovanje publike. Autoru je ovo bila prva posjeta Foči i po završetku promocije usljedilo je druženje sa publikom i potpisivanje knjiga.

OK tim i Centar za kulturu i informisanje Foča danas će potpisati i Memorandum o zajedničkoj saradanji u oblasti razvoja i unapređenja kulturnog programa i sadržaja.  

Sljedeća stanica „Nektar OK Fest“ karavana je Trebinje, od 31. oktobra do 1. novembra, gdje nas u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, očekuje zanimljiv program.

Ulaz na sve sadržaje i u Trebinju je besplatan, broj mjesta ograničen, a ulaznice će od 26. oktobra biti moguće preuzeti na biletarnici KC Trebinje.