Hronika

Nelegalnim vađenjem šljunka zaradili 5 miliona KM: Ova firma stoji iza nezakonitog bogaćenja

Protiv Ostoje Sekimića i Darka Sekimića, te preduzeća „Darko komerc“ podnesen je izvještaj zbog sumnje da su eksplotacijom šljunka ostvarili nezakonitu korist veću od 5 miliona maraka, saznaje Srpskainfo.

VADJENJE ŠLJUNKA IZ RIJEKA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U MUP Srpske su rekli da je Uprava kriminalističke policije podnijela Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv O.S. i D.S. iz Laktaša i jednog privrednog društva iz Laktaša zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“, „Protivzakonito zauzimanje“ i „Eksploatacija prirodnih bogastava i dobara od opšteg značaja“ i „Povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja“.

Pročitajte još

– Oni se sumnjiče da su na zemljištu koje je u vlasništvu prvoprijavljenog O.S. tokom 2020. godine, bez odobrenja i Ugovora o koncesiji eksploatisali šljunak u količini od 72.050 metara kubnih sa poljoprivrednog zemljišta, a zatim istu evidentirali u poslovne knjige preduzeća koje su dalje prodavali – rekli su u policiji.

Prijavljena  se sumnjiče i da su u periodu od februara 2021. do marta 2022. godine mineralnu sirovinu iz ranijeg perioda u količini od 187.402 metara kubnih za koju nisu imali odobrenje za eksploataciju od Javne ustanove „Vode“ prikazali u poslovnim knjigama i dalje prodavali, kao što su i količinu od 62.441 metara kubnih lažno prikazali u poslovnim knjigama svog preduzeća iako se to preduzeće nije bavilo eksploatacijom mineralnih sirovina niti je pomenutu robu isporučilo privrednom subjektu koje je prijavljeno.

Navedenim krivičnim djelima pribavljena je protivpravna imovinska korist privrednom društvu iz Laktaša u iznosu od 5.043.000 KM, a Budžet Republike Srpske oštetili u iznosu 374.764 KM – poručili su iz policije. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije