Svijet

NEMA NOS, OČI I DIO LOBANJE U Portugaliji rođena beba bez lica, ginekolog suspendovan

U Portugaliji je suspendovan ginekolog osumnjičen za djelo nemara nakon kojeg je majka rodila dijete bez lica.

NEMA NOS, OČI I DIO LOBANJE U Portugaliji rođena beba bez lica, ginekolog suspendovan
FOTO: SHUTTERSTOCK

Maleni Rodrigo rođen je 7. oktobra bez nosa, očiju i dijela lobanje. Deformiteti su otkriveni tek tokom porođaja u bolnici u Setubalu, oko 40 kilometara južno od Lisabona.

Portugalsko medicinsko vijeće jednoglasno je u utorak izglasalo suspenziju ljekara Artura Karvalja na šest meseci. Protiv Karvalja je podignuto još šest tužbi, koje datiraju iz 2013. godine, piše Gulf Njus.

Vijeće je otvorilo istragu nakon žalbe roditelja i nakon što je cijeli slučaj dospio u medije.

Postoje snažni dokazi o nepažnji ljekara, što može dovesti do disciplinskih sankcija – rekao je za RTP Aleksandre Valentin Lorenco, šef medicinskog vijeća za južni region.

Karvaljo je pratio trudnoću Rodrigove majke u privatnoj klinici u Setubalu, gdje je obavio tri obavezna ultrazvuka, ali nije izvjestio porodicu ni o kakvim poteškoćama ili deformacijama.

Roditelje su upozorili na moguću anomaliju fetusa i u šestom mjesecu trudnoće zatražili su dodatni ultrazvuk, ali ih je ljekar uvjeravao kako tako nešto nije potrebno.

– Objasnio je da ponekad neki djelovi lica nisu vidljivi na ultrazvuku – rekla je Joana Simao, majčina sestra, za televiziju TVI 24.

Beba se još uvijek nalazi u porodilištu.

(Index)