Biznis

NEMA VIŠE KVOTA ZA RADNIKE Hrvatska sve više otvorena prema zapošljavanju stranaca

Vlada Hrvatske više neće utvrđivati godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca već će se poslodavci sami obraćati Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) koji će im izdati mišljenje nakon što sprovede test tržišta rada.

NEMA VIŠE KVOTA ZA RADNIKE Hrvatska sve više otvorena prema zapošljavanju stranaca
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ/RAS SRBIJA

To je suština novog Zakona o strancima koji je Vlada uputila u Hrvatski sabor, piše Novac.hr.

Ako se utvrdi da nema nezaposlenih osoba u Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, HZZ će izdati pozitivno mišljenje za zapošljavanje stranaca. Tek nakon toga poslodavci mogu podnijeti zahtjev za izdavanjem dozvola za boravak i rad u policijskim upravama odnosno stanicama – poručio je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Zakonom je propisano i da taj postupak pred nadležnim tijelima do izdavanja dozvole za boravak i rad može trajati najviše 45 dana, a propisani su i izuzeci od sprovođenja testa tržišta rada u vezi sa deficitarnim zanimanjima – kada je taj rok 15 dana, a u slučaju sezonskog rada od 90 dana – rok je 10 dana.

Zakonom se uvodi i institut dugotrajne vize, u slučaju da je državljaninu treće zemlje odobren privremeni boravak u jednu od svrha propisanih zakonom (rad, spajanje porodice, studiranje, istraživanje, srednjoškolsko obrazovanje), odnosno ako mu je izdata dozvola za boravak i rad, a za ulazak u Hrvatsku mu je potrebna viza.