Društvo

NEMA VIŠE OVJERE Još 10 odsto građana nije preuzelo e-knjižicu

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS ponovo su pozvali građane koji još nisu preuzeli svoje elektronske kartice da to urade, jer stare zdravstvene knjižice više ne važe.

e-knjižica u ruci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Karticu još nije preuzelo nešto manje od 100.000 građana.

Od 1. januara 2023. u zdravstvenom sistemu u Srpskoj su u upotrebi samo e-kartice.

Kako su iz Fonda rekli za K3, od nove godine do danas svoju karticu je preuzelo 30.000 građana i to je ukupno oko 870.000 osiguranika.

U slučaju da za nekoga još nije izrađena kartica potrebno je da u nadležnoj poslovnici Fonda podnese zahtjev za izradu. Osiguranik će tom prilikom dobiti potvrdu koju može da koristi dok mu ne bude izrađena elektronska zdravstvena kartica.

Pročitajte još

E- kartica služi da pacijent bude identifikovan u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu (IZIS), da se na osnovu nje ostvari pristup zdravstvenom kartonu pacijenta, a na osnovu kartice se provjerava status osiguranog lica. Takođe, za razliku od stare zdravstvene knjižice, ove elektronske kartice se ne ovjeravaju.

IZIS je implementiran u svim domovima zdravlja, kao i javnim bolnicama, a i većina privatnih ustanova koje imaju ugovor sa Fondom su integrisane u IZIS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije