Politika

“NEMA ZAVJERE OKO PODJELE KOSOVA” Mogerini odgovorila Haradinaju i istakla da je nastavak pregovora sada nemoguć

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini odbacila je danas u Tirani navode Ramuša Haradinaja koji optužuje nju i predsjednike Albanije i Srbije, kao i kosovskog predsjednika, da su dio “plana za podjelu Kosova”.

“NEMA ZAVJERE OKO PODJELE KOSOVA” Mogerini odgovorila Haradinaju i istakla da je nastavak pregovora sada nemoguć
FOTO: FOTO: PUBLIC DOMAIN / PROMO

Nismo dio nikakve zavjere – rekla je Mogerini, već je zajednički cilj da se stvore uslovi, atmosfera i prostor kako bi dvije strane ponovo sjele za isti pregovarački sto:

– Poštujemo pregovaračke pozicije dvije strane i ozbiljno gledamo na ulogu posredinka, moju ličnu ulogu, u kojoj mi ne određujemo sadržaj budućeg sporazuma, već omogućavamo razgovore o tome šta pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa može da sadrži – odgovorila je Mogerini albanskim novinarima.

Mogerini se u Tirani, gdje se večeras sastaje sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sutra će učestvovati na samitu Procesa Brdo Brioni, inače prvi put oglasila poslije sastanka o Zapadnom Balkanu u Berlinu. Mogerini je rekla da trenutno ne vidi uslove za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Ona ocjenjuje da je preduslov za to povlačenje ili suspenzija tarifa i da odgovornost sada leži u rukama Prištine: “Ubijeđena sam da, ako bi se tarife povuke večeras, sutra ujutru bih sazvala novu rundu dijaloga. To bi bilo teško i bolno, kao i obično, ali možda i produktivno. Međutim, u odsustvu pogodne atmosfere, ja ne vidim pesrpektivu nastavka dijaloga. Sada odgovornost leži u rukama onih koji odlučuju na Kosovu.

Mogerini je poručila i da je dijalog Beograda i Prištine tokom godina donio važne rezultate, kako za dvije strane u procesu, tako i za čitav region. Ona je ocijenila da je do zastoja u dijalogu došlo upravo u trenutku kada je moglo da se uđe u fazu intenzivnijih pregovora:

– Naš cilj je bio i i ostaje postizanje usaglašenog, pravno obavezujućeg sporazuma koji će pokriti sve aspekte normalizacije odnosa Prištine i Beograda.

Visoka predstavnica EU podsetla je da je do zastoja u dijalogu došlo zbog tarifa koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije čime su prekršeni i sporazumi koje je Kosovo potpisalo. Mogerini je takođe naglasila da su EU, zemlje članice, kao i drugi međunarodni partneri tražili da se povuki ili suspenduju tarife, što se do ovoga trenutka nije dogodilo.

– Moj utisak poslije Berlina je da nismo blizu nastavka dijaloga, ali to ne znači da odustajemo od posredovanja u dijalogu – kaže Mogerini.

Govoreći o pogodnoj atmosferi za nastavak dijaloga, Mogerini je pored ukidanja prištinskih tarifa navela i suspenziju kampanja za priznanja, odnosno povlačenja priznanja kosvske nezavisnosti.

Šefica EU diplomatije u zaključku izrazila je nadu da će “mudrost da pobijedi”, jer kako je naglasila, “niko neće dobiti ništa od daljeg zastoja dijaloga, a pogotovo ne Kosovo, Srbija i region”:

-Pomirenje i normalizacija su, kao što je EU i sama naučila, baza za ekonomski prosperitet i integraciju. Znam koliko je to važno za region i zato je važno da se porces nastavi i bude polodonosan uz poštovanje svih strana – zaključila je.

(Blic)