Politika

NEMAMO DRŽAVNIKE, BIRAMO POLITIKANTE Zašto je BiH država političara s promašenom profesijom

Kada politikanti zamijene državnike, a na ključne pozicije dođu ljudi bez kvalifikacija i oni koji su u politiku zalutali kao rezultat nespretnih istorijskih okolnosti dobijete Bosnu i Hercegovinu – državu na čijem su čelu oni koji već decenijama ljude vraćaju u prošlost.

NEMAMO DRŽAVNIKE, BIRAMO POLITIKANTE Zašto je BiH država političara s promašenom profesijom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tvrde ovo stručnjaci i profesori koji godinama posmatraju stanje u BiH, i za Srpskainfo govore o tome s kakvim ljudima bi ova zemlja mogla da krene naprijed.

Tvrde i da je to što su godinama u žiži javnosti podjele fotelja, odnosi u koalicijama, stranačka prepucavanja i svađe u parlamentima, dokaz koliko su domaći političari promašili svoje zanimanje, te građane i institucije, koji bi trebali biti u prvom planu, stavili na posljednje mjesto.

Kakvi političari trebaju našem mentalitetu i da li smo zaslužili ove trenutne pitali smo sociologa Esada Bajtala. On smatra da je najveća greška naših političara to što se politikom bave sa stalnim gledanjem u prošlost.

Najbolje bi bilo da na ključim pozicijama imamo ljude koji gledaju otvoreno u život, bez ikakvih apriorizama etno, klero ili druge vrste kakvi su danas na sceni. Treba gledati kao čovjek, misliti kao čovjek i gledati u budućnost. Baviti se politikom sa stalnim gledanjem u prošlost u ovakvom trenutku našeg društva, gdje su bijeda, glad, sirotinja, neizvjesnost i strah ključni elementi naše egzistencije, znači promašiti smisao vlastite profesije – smatra Bajtal.

Foto: Klix/RAS Srbija
Foto: Klix/RAS Srbija

Dodaje da se političari profesionalci etički bave svojim poslom, a ne politikanstvom.

– Baviti se politikom znači baviti se mogućnostima i tražiti među njima najbolju za sve nas. Ne može se biti političar samo svoje nacije, samo svoga stada, samo svoga plemena. Živimo zajedno, znači svi su oni obavezni misliti o svima. Na ovim prostorima mi smo znali i znamo  za solidarnost i za ono najbolje. Znamo se ljudski ponašati, poznata su naša gostoprimstva – objašnjava on, dodajući da 99 odsto stanovništa BiH želi da živi normalno i da bude u dobrim odnosima sa susjedima.

Bajtal smatra da bi mogli da krenemo naprijed kada bi se odmakli od prošlosti, te naglašava da političar mora biti čovjek da bi ostali bili ljudi.

– Mi smo ispali iz politike i ideologije, jer se oni bave prizemnostima i pragmom vlastitih svakodevnica. Kako svom djetetu nanijeti sve, na račun sve druge djece. Kako svom narodu nanijeti, a drugima ništa. To nije politika, to je nemoral i odsustvo svijesti i savjesti o vremenu i prostoru – objasnio je Bajtal.

Đukić: Kakvi mi, takvi oni

Da smo na neki način sve ovo i zaslužili jer su političari ogledalo naroda tvrdi sociolog i profesor na Fakultatu političkih nauka u Banjaluci, Nemanja Đukić.

Foto: UNIBL/RAS Srbija
Foto: UNIBL/RAS Srbija

– Narod je birao političare po svom karakteru, tako da su današnji političari samo slika projekcija naroda. Svaga etnička grupa ima određen psihoscijalni profil,  ima karakter i onda prema tom karakteru djeluje i na neki način filtrira tip koji ga prezentuje. U tom smislu mi tačno imamo ono što nam „treba“, tačnije što zaslužujemo – objašnjava Đukić.

Međutim, ako govorimo o onome kako bi trebalo da bude, idealno bi bilo kada bi imali situaciju obrnuto od ove – da imao jake institucije i slabe političare.

Pročitajte još

– Da bi država bila dobra i uspješna mora imati institucije, tako da je nama u interesu da imamo jake institucije i slabe političare. Kod nas je stvar obrnuta, jer mi kao narod imamo jednu specifičnu karakteristiku, a to je taj balkanski tip autoritarnosti, koji se, između ostalog, manifestuje tako što mi bolujemo od kulta vođe i biramo nekog ko će nas predstavljati – objašnjava Đukić.

“Ovo nije politika”

Saglasan sa Bajtalom, i on tvrdi da ovo što imamo na djelu u BiH nije politika.

– Imamo tri nivoa u politici. Imamo nešto što se zove državnička politika, a mi na ovim prostorima poslije Slobodana Miloševića, ma kako njega vrijednosno cijenili, nemamo državnika. Primjer za državničku politiku je, recimo, Čerčil ili Tito. To je jedna ozbiljna figura koja kreira ozbiljnu politiku i državotvorna je. Na drugom nivou imate kao političare, to je srednji mediokritetski tip. Oni se bez ciljeva i projekata bave isključivo politikom da bi uzurpirali institucije i radili na ličnom bogaćenju – objašnjava Đukić.

Kao treći i najniži nivo izdvaja one koji su su potpuno zalutali u politiku.

– Oni su eto, pojave, politikanti koji su se zadesili tu. To su tri nivoa, državnici, političari i politikanti. Mi državnika nemamo odavno, imamo nešto malo političara i imamo 90 odsto politikanata. Tačnije, imamo ljude koji su zalutali, nemaju nikakve intelektualne, profesionalne ni naučne kavalifikacije; jednostvano su rezultat nespretnih istorijskih okolnosti, koje su ih izbacile i učinile vidljivim – objasnio je Đukić.

On zaključuje da mi kao narod pogrešno indefikujemo političke elite.

– Elitu čine najbolji, a ne najvidljiviji. Kod nas one najvidljivije doživljamo kao elite, ali oni ni po jednom parametru ne bi mogli da se bave pravom politikom – objasnio je Đukić.

Uživanje u ludilu

Profesor Đukić naglašava da smo pobrkali upravljenje i opštinske poslove s politikom.

– Mi politiku često brkamo s tehničko-administrativnim upravljanjem. Aktivnost načelnika neke lokalne opštine nema veze s politikom; to je tehnička aktivnost. Isto tako i ministri. Oni se bave tehničko-administrativnim poslom određenog resora; to nije politka. Imamo potpuno iskrivljenu parcepciju politike. Naravno, biramo ljude koji nemaju nikakve veze s politikom, oni nas predstavljaju i mi uživamo u tom svom ludilu – zaključio je Đukić.