Politika

“Nemamo vakcine, ali moramo pratiti Evropu” Stanić o potvrdama o vakcinaciji u EU i BiH

Države članice EU ovih dana usvojile su smjernice o izgledu i sadržaju potvrda o vakcinaciji, a BiH, iako vakcine još nisu stigle, treba svoje potvrde uskladiti sa evropskim, poručio je Slobodan Stanić (SDS).

“Nemamo vakcine, ali moramo pratiti Evropu” Stanić o potvrdama o vakcinaciji u EU i BiH
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Slobodan Stanić

Potpuno svjesni da proces imunizacije kod nas još nije ni počeo, ovo vrijeme dok još ne počne, treba iskoristiti da se naše potvrde o vakcinaciji usaglase sa smjernicama EU – istakao je Stanić, koji je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

Potvrde su, kako objašnjava Stanić, namijenjene u medicinske svrhe i one moraju biti usklađene kako bi se mogle koristiti u svim zemljama članicama.

– Cilj smjernica je osigurati operabilnost potvrda o vakcinaciji, što znači da je sadržaj potvrda ujednačen, te da uspostavlja minimalni skup koji svaka potvrda mora imati – navodi Stanić.

Pročitajte još

On naglašava da nadležni u BiH hitno treba da urade ovaj posao, kako po ko zna koji put, posljedice ne bi snosili građani kroz kompromitaciju bezviznog režima i ogranićavanje putovanja u zemlje EU!

– Zadatak je Ministarstva civilnih poslova da ostvari koordinaciju, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalnog Ministarstva zdravlja i Ureda za Zdravstvo Distrikta Brčko da izvrše usaglašavanje budućih potvrda o imunizaciji sa evropskim smjernicama kako bi izbjegli probleme u budućnosti – naglasio je Stanić.

On je kazao da je EU dala mogućnost da potvrde budu u fizičkom ili digitalnom formatu, te da moraju osiguravati rigoroznu zaštitu ličnih podataka.

– Sve zemlje članice EU su postigle saglasnost oko ovog pitanja. Mi živimo neposredno uz EU, brojni naši građani putuju i rade u zemljama EU. Takođe će ovo usklađivanje biti značajno i za praćenje imunizacije, kompatibilnost istraživanja, praćenje nus pojava– zaključio je Stanić.