Društvo

Nemoralno ponašanje pedijatara sa UKC: Bebe naručuju u privatne ambulante gdje rade i naplaćuju pregled 60 KM

Pojedini pedijatri sa banjalučke Klinike za ginekologiju i akušerstvo, tek rođene bebe u UKC-u naručuju na kontrolni pregled u privatne ambulante gdje istovremeno rade i to onda naplaćuju.

Bebe
FOTO: FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Na ovo skandalozno ponašanje ukazalo je više ogorčenih roditelja, razočaranih u ljekarsku profesiju, a našoj redakciji obratile su se majke koje su nedavno doživjele neprijatnu situaciju sa doktorkom na ovoj Klinici, Duškom Savić. Kako svjedoče, ova doktorka radi ultrazvuk glave bebama rođenim u Univerzitetsko-kliničkom centru RS, a potom ih na kontrolu naručuje privatno gdje ordinira i gdje taj pregled košta 60 KM.

Porodilje su uz zvaničan nalaz dobile papirić sa brojem telefona privatne ambulante u Banjaluci u kojoj dotična doktorka radi. Porazno je što taj pregled ne ide na uputnicu, već ga je potrebno platiti.

Sa tim su, čini se, dobro upoznate i sestre na odjelu koje, pacijente ove dokorke takođe usmjeravaju da pozovu broj telefona privatne ambulante, ispisan na papiriću uz zvaničan nalaz, iako se ista usluga može dobiti u Klinici za dječje bolesti UKC-a.    

U sve se lično uvjerila i majka Nikolina Banjac iz Banjaluke, koja se porodila prošlog mjeseca i koja je riješila javno da progovori o uzimanju para od roditelja na ovaj način.

Nikolina Banjac
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Nikolina Banjac
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Nikolina Banjac
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Nikolina Banjac
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Rodila sam blizance 1. februara, a poslije dan, dva, dolazi doktorka Savić da kaže kako se bebama iz blizanačke trudnoće, iz preventivnih razloga radi UZV glave. Nalaz je bio dobar, i u njemu piše da je kontrola za mjesec dana. Doktorka mi to sve saopštava i ostavlja papirić na kojem piše UZG glave, datum, njeno ime i broj telefona. Pitala sam je mogu li UZV uraditi kod svog pedijatra gdje mi je registrovano starije dijete, ali ona kaže: „Ne, samo ja ovo radim, jer sam ja upućena“. U prvi mah sam pomislila da je na papiru njen broj, ali kasnije vidim da je u pitanju privatna ambulanta u Banjaluci. Nazovem ih da pitam da li rade na knjižicu, ali oni kažu: „Ne, cijena po UZV je 60 KM“. To je znači za dvoje djece 120 KM. Nazovem potom UKC da poručim djecu, misleći da nešto nisam dobro razumjela, a tamo mi kažu da dr Savić kontrolne preglede radi privatno – ispričala je Banjac za portal Srpskainfo.

Da li je to po Hipokratovoj zakletvi? Gdje je ljudskost, humanost prema poslu, pita ova razočarana majka, poručujući da se roditelji ne smiju uslovljavati na ovaj način.

– Zašto ovi ljudi rade na UKC i primaju platu, a pacijente prebacuju na privatne preglede- upitala je Banjac.

Isti obrazac ponašanja nije stran ni drugim pedijatrima sa Klinike za ginekologiju, a razlika je samo u privatnoj ustanovi u koju upućuju pacijente. Majka, čije ime je poznato našoj redakciji, ispričala je svoj slučaj kada je isto za UZV glave djetetu platila 60 KM, ali u drugoj privatnoj ambulanti u Banjaluci. Pregled je zakazala po preporuci ljekara sa UKC-a, koji je pregledao dijete nakon poroda. Ime ovog doktora nećemo navoditi jer se slučaj dogodio prije dvije godine, ali pokazuje da ova praksa na UKC-u očigledno traje duže vrijeme.  

beba dijete
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Taj pedijatar je meni i majci koja je ležala pored mene u sobi rekao da moramo dovesti djecu kod njega na pregled, da je sve u redu, ali da treba ponovo uraditi UZV glave. Dao mi je broj telefona privatne ambulante u kojoj radi i rekao da tražim njega. Kazala sam mu da ne bih dolazila ako je sve u redu, da dijete od tri dana ne izvodim iz kuće, ali je rekao da moram doći. To nije pisalo na uputnici, sve mi je rekao usmeno, ali kao i svaka majka bila sam zabrinuta za zdravlje djeteta, pa sam pozvala da se zakažemo. Pitala sam sestru da li pregled ide na knjižicu, ali je rekla da ne ide, već se plaća 60 KM – govori ova majka za naš portal.

Svjedoči da je u čekaonici te privatne ambulante bilo dosta roditelja koji su doveli djecu istim povodom.

– Baš smo svi komentarisali kako djeca nemaju ni par dana, a već ih vodimo na kontrole. Doktor je i na UZV rekao da je sve u redu, ali da moramo doći još bar dva puta na kontrolu. Pitala sam ga da li treba opet plaćati pregled, a on kaže: „Da, po 60 KM kao sada“. Ostala sam zatečena jer ni na na otpusnici nije pisalo da trebamo doći. Ali poslije tog pregleda više nismo išli, dijete je, hvala bogu, u redu- ispričala je ova žena. 

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Univerzitetsko-klinički centar RS pitali smo zašto radnici na Klinici za ginekologiju i akušerstvo roditeljima daju uputstva da kontrolne preglede za UZV glave beba rade u privatnoj ambulanti i šta će preduzeti tim povodom.

– UKC Republike Srpske je upoznat sa činjenicom da pojedini ljekari ordiniraju i u privatnom sektoru nakon odrađenog radnog vremena u našoj ustanovi što nije zakonom zabranjeno. Poslovodstvo UKC Republike Srpske je strogo zabranilo da se pacijenti upućuju na preglede u privatne ordinacije i moli sve pacijente koji imaju saznanja o tim pojavama da takve slučajeve prijave našoj ustanovi – odgovorili su iz najveće zdravstvene ustanove.

Doktorku Savić potražili smo u privatnoj ambulanti u Banjaluci, gdje su nam rekli da ona kod njih radi samo subotom, te da se obratimo UKC-u.

Ista usluga ima na UKC-u

Zanimljivo je da je UZV glave moguće uraditi i na Klinici za dječje bolesti u UKC, ako ste dovoljno uporni da se raspitate za svoja prava. – Nazvala sam Kliniku za ginekologiju da pitam za kontrolu za UZV glave kod dr Savić. Sestra koja se javila na telefon mi je rekla: „Na nalazu od UZV, iza, piše broj gdje ćete zvati za UZV glave ako ste bili kod dr Savić. Nazovite taj broj i dogovorite se“. Kada sam pitala, da li to kod njih na Klinici nema termina, objasnila mi je da se tu rade pregledi samo kada se dijete rodi. Tek na kraju razgovora mi je rekla da provjerim i na pedijatriji, možda se može zakazati. Pozvala sam potom i Kliniku za dječje bolesti, gdje su me prvo pitali jesam li zvala Kliniku za ginekologiju. Kada sam rekla da oni rade samo prvi UZV pregled, objasnili su mi da se kod njih mogu poručiti kod tri doktorice, ali da dr Savić ne radi i ponudili mi datum- ispričala nam je još jedna žena.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu