Politika

"CILJ REZOLUCIJE JE SATANIZACIJA SRPSKE" Stevandić poručuje da će parlament RS sutra zauzeti svoj stav

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić izjavio je da će parlament Srpske na sutrašnjoj sjednici zauzeti stav o najavljenoj antisrpskoj Rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

"CILJ REZOLUCIJE JE SATANIZACIJA SRPSKE" Stevandić poručuje da će parlament RS sutra zauzeti svoj stav
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Stevandić je napomenuo da je rezolucija koju bi Generalna skupština UN trebalo da razmatra u četvrtak, 23. maja, rezultat jednostrane akcije bošnjačkih predstavnika, te da ovaj dokument mimo Ustava i zakona zagovaraju moćni politički faktori, s ciljem satanizacije Republike Srpske.

– Ovdje se ne radi samo o kršenju Ustava BiH, jer ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija nema odluku nijednog organa na nivou BiH, već i o kršenju međunarodnog ugovora, jer je Ustav BiH dio Dejtonskog sporazuma koji je međunarodni ugovor – naveo je Stevandiću izjavi za RTRS.

On je izrazio nadu da će o ovom pitanju postojati jedinstvo poslanika.

Stevandić je naglasio da će vladajuća koalicija danas donijeti odluku o učešću na lokalnim izborima, podsjetivši da je juče održan sastanak kojem se nisu odazvali predstavnici opozicionih stranaka koje su, kako kaže, dogovorile zajedničke akcije sa Kristijanom Šmitom.

Prema njegovim riječima, sve druge političke stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje imaju poslanike u parlamentu i odbornike u lokalnim skupštinama saglasni su da će postupiti u skladu sa odlukom koalicije.

Ukoliko budemo čekali stupanje na snagu Izbornog zakona Republike Srpske moramo da odgodimo izbore, a opozicija je taj potez odmah minirala, odlučivši da izađe na izbore prema Izbornom zakonu koji je nametnuo Kristijan Šmit – rekao je Stevandić za RTRS.

Pročitajte još

On je naveo da će koalicija postupiti odgovorno, jer volja građana mora biti ispoštovana na izborima, te da će ako zakasne do petka, 24. maja, imati drugi problem.

– Ako bi odlučili da odgodimo izbore, a opozicija izađe na izbore po Šmitovom zakona, moguće da bi se glasalo po nekim mjestima u Federaciji BiH. Mi nećemo da dozvolimo da se opozicija, mimo narodne volje i pomoću trikova uvuče u lokalne parlamente ili na mjesta načelnika – naglasio je Stevandić.

Stevandić je rekao da se u ovom trenutku mora racionalno postupiti, dodajući da Republika Srpska nikada neće priznati Šmita i njegove odluke.

Stevandić je poručio da se ne smiju dozvoliti sukobi i podjele u Republici Srpskoj, kao ni da se mijenja izborna volja odlukama Šmita ili Centralne izborne komisije BiH.

– Vladajuća koalicija je ta na kojoj počiva narodna volja, dok na opoziciji počiva volja Šmita i nekoliko ambasada. Potpuno je jasno čije interese oni zastupaju i mi ne možemo da budemo bez odgovora na takvu politiku – naglasio je Stevandić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu