Društvo

"Neodgovorno ponašanje" Ozbiljne optužbe iz Ministarstva poljoprivrede zbog afričke kuge u Bijeljini

Afrička kuga svinja utvrđena je do sada na 51 imanju na području Bijeljine, od čega je 46  sanirano.

Savo Minić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Poručeno je iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske nakon današnje sjednice republičkog kriznog štaba u Banjaluci, odakle su upućene i teške riječi prema radu lokalnog kriznog centra u Bijeljini.

Ministar Savo Minić sa saradnicima tvrdi da je u Bijeljini na snazi nedogovrno ponašanje u kriznim periodu, te da se ne poštuju i ne kontrolišu propisane mjere za postupanje u zaraženim područjima.

– Možete slobodno da se šetate po Bijeljini, kao da se ništa ne događa, a već je 15. dan od pojave kuge. Dezinfekcione barijere na terenu nemaju svoju svrhu, nema rada komunalne policije, za vrijeme ovakve pošasti nedjelja je u Bijeljini bila neradni dan. Vlada Srpske se stavila na raspolaganje, ponudila resurse, ali niko nije zatražio našu pomoć, mi nećemo čekati više da nas neko pozive – poručio je Minić, koji tvrdi i da ovo nisu optužbe već činjenice koje se mogu provjeriti.

Pročitajte još

Smatra da zbog svega treba podnijeti i krivične prijave protiv odgovornih u Bijeljini.

Iz Republičke inspekcije najavljene su za sutra stroge kontrole na području Bijeljine.

– Veterinarski inspektori će vršiti pojačan nadzor i rigoroznu kontrolu mjera za sprečavanje širenja afričke kuge svinja. Kontrolisaćemo rad lokalnog kriznog štaba i gradskih veterinarskih inspektora, komunalne službe, te nadzor nad zakopavanjem leševa u javnoj grobnici. Rigorozno ćemo kažnjavati svako pomijeranje svinja bez dokumentacije i bez dozvole- rekao je glavni republički veterinarski inspektor Vladimir Milijević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu