Politika

"Nepošteni izbori odgovaraju većini partija" Vehid Šehić o FIJASKU PREGOVORA u Neumu

Nisam optimista, ako se predstavnici stranaka nisu dogovorili za tri dana pregovora uz posredovanje predstavnika SAD i EU, teško je očekivati da će oni to uspjeti sami, kaže Vehid Šehić, bivši člna Centralne izborne komisije BiH.

Vehid Šehić
FOTO: SRNA

Šehić, koji je i predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”, dodaje da tvrdnje političara da su bili “blizu dogovora” ne znači skoro ništa.

– Njihove priče o približavanju stavova slušamo već godinama – rekao je Šehić za Srpskainfo.

Podsjećamo, nakon tri dana pregovara iza zatvorenih vrata, u jednom spa hotelu u Neumu, predstavnici pet političkih stranaka iz Federacije BiH danas su priznali da nisu postigli dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Pregovori su vođeni u organizaciji i uz posredovanje predstavnika SAD Metjua Palmera i predstavnice Evropke komisije Angeline Ajhorst.

Ključni pregovarači su bili lider SDA Bakir Izetbegović, i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, a fokus pregovora je bilo legitimno predstavljanje hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda na entitetskom i državnom nivou.

– Ne vjerujem da će se oni dogovoriti, ali i ako se ne dogovore izbori će biti održani, samo po starom zakonu. Centralna izborna komisija ima zakonsku obavezu da raspiše izbore 5. ili 6. maja – kaže Šehić.

FOTO: KLIX.BA/YOUTUBE SCREENSHOT
FOTO: KLIX.BA/YOUTUBE SCREENSHOT

Ono što donekle budi nadu jeste poruka da su u Neumu dogovorene izmjene Izbornog zakona, koje bi garantovale poštene izbore.

Dogovorena je zakonska zabrana korištenja javnih resursa u kampanji i uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Šehić je pesimist i kada su u pitanju ova rešenja, jer na pregovorima u Neumu nisu učestvovale sve ključne stranke, pa je pitanje da li će i kada Parlamentarna skupština BiH usvojiti ono što je danas dogovoreno.

Pročitajte još

– Čak i ako se usvoje izmene zakona, na izborima u oktobru se, iz tehničkih razloga, neće moći primijeniti nove tehnologije, odnosno skeniranje glasačkih listića i eletronska identifikacija birača – kaže Šehić.

On je rekao da je opštepoznato da izbori u BiH, na način na koji se sada provode, nisu pošteni ni fer i da o tome najbolje govori činjenica da 50 odsto građana ne izlazi na izbore.

– Međutim moramo imati na umu da upravo takvi izbori, koji nisu pošteni, odgovaraju većini značajnih političkih partija u BiH – kaže Šehić.

Predstavnici Republike Srpske nisu učestvovali u pregovorima u Neumu, u poruku da će se uključiti u proces reforme izbornog zakonodavstva, kada predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka postignu dogovor o političkim pitanjima.

Pregovore u Neumu su bojkotovale i opozicione patije iz Federacije BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije