Politika

“NEPOTREBNA I PREVAZIĐENA” Đokić smatra da instituciju visokog predstavnika treba ugasiti

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić smatra da institucija visokog predstavnika u BiH treba da konačno bude ugašena, jer je nepotrebna i prevaziđena.

“NEPOTREBNA I PREVAZIĐENA” Đokić smatra da instituciju visokog predstavnika treba ugasiti
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Đokić je istakao da oni, najviše Bošnjaci, koji podržavaju instituciju visokog predstavnika griješe prema sebi, svojim strankama i narodu kojem pripadaju.

– Nametanje bilo kakvog stava i mišljenja je apsolutno neprihvatljivo, a očito je da visoki predstavnik želi da nametne neko zakonsko rješenje u BiH – rekao je Đokić novinarima, komentarišući najavu visokog predstavnika Valentina Incka da je pripremio prijedlog zakona kojim bi se u BiH zabranilo negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Pročitajte još

Đokić je poručio da predstavlja politički apsurd da visoki predstavnik poslije 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporzuma pokreće inicijative i nameće zakone.

On smatra da je uloga visokog predstavnika odumrla u BiH i da ta pozicija konačno treba da se ugasi.

Prema njegovim riječima, u BiH treba osnažiti domaće institucije, kao i ideju da svi žele živjeti u saradnji, miru i stabilnosti, koji su osnova za kvalitetniji život.

– Već 25 godina živimo u miru, bez incidenata i sukoba, bez dramatičnih situacija i to je sasvim dovoljno da se zaključi uloga i visokog predstavnika i OHR-a, jer narodi koji ovdje žive su shvatili da je rat završen – izjavio je Đokić.