Politika

Šta ako Šmit SMIJENI predsjednika Srpske: Uklanjanje Dodika dovelo bi do eskalacije krize

Da li će Kristijan Šmit zaista donijeti odluku o smjeni predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, niko u ovom trenutku ne smije sa sigurnošću da tvrdi.

milorad dodik predsjednik republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Međutim, skoro svi naši sagovornici se slažu da bi to dovelo do eskalacije političkih, a možda i bezbjednosnih problema u cijeloj BiH.

Vodeće zemlje Zapada prvi put ozbiljno su počele razvijati scenarije o tome kako bi RS mogla izgledati bez Milorada Dodika, što je jasan znak podrške Šmitu da smijeni Dodika s pozicije predsjednika RS i da mu zabrani političko djelovanje, saznaje N1 iz dobro obaviještenih međunarodnih krugova.

Prema istom izvoru, Šmit ima punu podršku Zapada da pojača pritisak na Dodika kako bi mu bilo jasno da će biti uklonjen iz političkog života, a jedini način da se to ne desi je da predsjednik RS i lider SNSD hitno obustavi „antidržavno djelovanje“.

Kristijan Šmit
FOTO: ELMAN OMIC/ANADOLIJA

Srpska već ima iskustva sa smjenom predsjednika. Dana 5. marta 1999. tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorp smijenio je Nikolu Poplašena, koji je u jesen 1998. ubjedljivo pobijedio kao kandidat koalicije SRS RS-SDS. U to vrijeme još nije bilo odluke o konstitutivnosti naroda u BiH, pa mu je potpredsjednik bio Mirko Šarović. On je preuzeo dužnost predsjednika Srpske u nastavku mandata.

Podržavao poteze visokog predstavnika

Prema sadašnjem Ustavu RS, predsjedniku i potpredsjednicima može da prestane mandat prije isteka vremena na koje su izabrani u slučaju ostavke ili opoziva. Istovremeno, predsjednik Republike određuje koji će ga potpredsjednik zamjenjivati u slučaju privremene spriječenosti da obavlja svoje funkcije.

Predsjednik i potpredsjednici RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U proljeće 1999. sadašnji predsjednik RS, Milorad Dodik, bio je premijer u mandatu od 18. januara 1998. do 12. januara 2001. kada ga nasljeđuje Mladen Ivanić. Javnost, a posebno opozicija, sjeća se da je u to vrijeme Dodik javno podržavao poteze Vestendorpa, pa i onaj o smjeni Poplašena, govoreći da je „pravo visokog predstavnika da posegne za tom odlukom“.

– Visoki predstavnik je danas smijenio Nikolu Poplašena sa dužnosti predsjednika Republike Srpske. Ova odluka stupa na snagu odmah. Visoki predstavnik je donio ovu odluku nakon što je primio pismo predsjednika Poplašena u kojemu on odbija zahtjeve visokog predstavnika u vezi sa njegovim nezakonitim nastojanjima da smijeni premijera Vlade Republike Srpske Milorada Dodika – piše u odluci Vestendorpa, koji je Poplašenu zabranio i dalje političko delovanje.

Međutim, od tada su prošle 24 godine, u kojima su se okolnosti u BiH, okuženju i svijetu drastično promijenile. Dodik je za Zapad, posebno za SAD, prvo bio „dašak svježeg vjetra na Balkanu“, da bi prije nekoliko godina dospio na crnu listu sankcionisanih osoba SAD, za koje je sada proruski čovjek.

Dodik i Putin se rukuju
FOTO: SRNA

Osim Velike Britanije, nijedna država u Evropi Dodiku nije uvela sankcije, ali je politika EU prema RS postala vidljivo negativna. Odobrila je 303 miliona evra bespovratnih sredstava za četiri infrastrukturna projekta u BiH, od kojih se svi nalaze u FBiH. Za vrijeme Dodikove vlasti, RS je počela da se zadužuju po skoro duplo većim kamatnim stopama nego FBiH.

EUFOR

Kada je riječ o međunarodnoj zajednici, nakon perioda nezainteresovanosti za BiH i nemoći OHR, dolaskom Šmita fokus je ponovo na nama. EUFOR je prije godinu dana u BiH ojačao vojno prisustvo sa 500 novih vojnika. Njihov zadatak je da očuvaju mir dogovoren još u Dejtonu, ali se prisustvo često politički (zlo)upotrebljava od strane bošnjačkih političara, koji EUFOR (i NATO) pozivaju da presijeku RS na Distriktu Brčko. Nemoguće je reći kako bi EUFOR reagovao ako bi se desili bilo kakvi nemiri u slučaju smjene Dodika, koji bi gotovo izvjesno pozvao narod na ulice.

Pročitajte još

Šmit možda iza sebe ima silu, ali i problem legitimiteta jer nije izabran u SB UN, zbog čega ga RS ne priznaje, ne objavljuje niti poštuje njegove odluke. Međutim, Šmit je nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH koje važe u ostatku BiH i koje predviđaju zatvor i smjenu onih koji se ne povinuju njegovoj volji. To je argument onima koji i dalje vjeruju da Šmit neće posezati za smjenom, nego da će preko Tužilaštva BiH i ostalih institucija u BiH, poput CIK, pokušati da skloni Dodika, u slučaju da ne bude dogovora o reformi Ustavnog suda BiH, što je okidač za najveću krizu do sada.

Nezvanično, iz RS su spremni da Bošnjacima daju najveći broj sudija u Ustavnom sudu BiH, pod uslovom da ne bude stranaca.

– U slučaju odluke o smjeni, predsjednik Srpske će nastaviti normalno da radi svoj posao. I sve naše akcije će biti ustavne i zasnovane na pravnim dokumentima. Domaćim ili međunarodnim. Nadam se da nas neće tjerati da koristimo Povelju UN – kaže za Srpskainfo predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

“Van svake pameti”

Biviši predsjednik RS, Nikola Poplašen, nije želio opširnije da povlači paralelu između svoje smjene i potencijalne smjene Dodika. Kaže da su nekadašnja odluka Vestendorpa, kao i potencijalna odluka Šmita, potpuno “van bilo kakvog demokratskog rezona, međunarodnog prava i van svake pameti”.

Nikola Poplašen o potencijalnoj smjeni Dodika
FOTO: SRNA

– Takva odluka može doprinijeti samo produbljivanju krize, otvaranju starih i novih konflikata. Radila bi u prilog nestabilnosti, proizvodnji nemira na Balkanu. Ako je to namjera Šmita i njegovih nalogodavaca, to se može desiti. Ali nadam se da nisu vremena kao prije tridesetak godina – kaže Poplašen za Srpskainfo.

Na pitanje da li se treba plašiti bezbjednosne situacije u slučaju da Šmit smijeni Dodika, Duško Vejnović, profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka, kaže da bi „bilo određenih rizika“.

– Ali, figurativno rečeno, svakog čuda tri dana dosta. Nadam se da će oni ipak naći kompromis. Apelujem na predsjednika Republike, na vlast u RS, kao i na međunarodnu zajednicu, da traže kompromis. Zaštita naroda mora da bude u kompromisu, a ne u isključivim odlukama. U akademskoj zajednici postoji nešto što se zove strategija prevazilaženja konflikata. Opasnost je tamo gdje je moć iznad zakona – kaže Vejnović.

Zna se ko je miljenik Zapada

Lider opozicione liste Za pravdu i red, Nebojša Vukanović, tvrdi da Dodik neće biti smijenjen „jer je on miljenik svih visokih predstavnika“.

nebojša vukanović stranka za pravdu i red
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Od Vestendorpa koji je smijenio Poplašena upravo zbog Dodika, preko Ešdauna koji je pomeo sve njegove političke protivnike, do Švarc Šilinga, Lajčaka i Incka, koji su s njim vodili politiku, dozvoljavali mu razne uvrede i jačali mu rejting. Mi smo protiv bilo kakvih nametanja i smjena. Visoki predstavnici su do sada smjenjivali samo političke protivnike SNSD, a nikog iz SNSD. To pokazuje ko je miljenik Zapada. Narod treba da kazni Dodika, a ne bilo kakvi stranci. Ja sam siguran da Dodik i njegova šizogena politika nema podršku naroda, ali nažalost mi to nikako ne možemo da utvrdimo zbog zloupotreba. Ključno je pitanje da se izmijeni Izborni zakon na način da se na izborima utvrdi kakve je stvarna volja građana – kaže Vukanović za Srpskainfo.

“Odlučili da idu do kraja”

Politička analitičarka Tanja Topić ocjenjuje da su i Kristijan Šmit i Milorad Dodik očigledno odlučili da idu do kraja.

– U ovom trenutku teško mi je reći ko će izvući deblji kraj, čini mi se da je zaleđina Šmita snažnija. Pretpostavljam da je vruć krompir smjenjivanja i mogućeg sankcionisanja prebačen u ruke domaćih institucija uz napomenu da će u slučaju njihovog nečinjenja i inata političara iz RS, OHR posegnuti za nepopularnim mjerama. Kako će ih provesti u uslovima kada ga zvaničnici RS ne priznaju, otvoreno je. Ali nikada nije bila veća saglasnost unutar međunarodne zajednice da se reaguje – ocjenjuje Topićeva za Srpskainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije