Politika

NEPRIHVATANJE NOVOG VISOKOG PREDSTAVNIKA Čubrilović: DEMOS će podržati zaključke Narodne skupštine o OHR-u

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović rekao je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da će ta partija podržati zaključke parlamenta Srpske o neprihvatanju imenovanja novog visokog predstavnika u BiH ukoliko ono bude sprovedeno nezakonito kao što je to bio slučaj sa većinom dosadašnjih.

NEPRIHVATANJE NOVOG VISOKOG PREDSTAVNIKA Čubrilović: DEMOS će podržati zaključke Narodne skupštine o OHR-u
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Čubrilović, koji je i predsjednik Narodne skupštine, rekao je da je o ovim zaključcima koji su nacionalni interes potrebno jedinstvo srpskih partija.

On je naveo da je Dejtonskim sporazumom predviđeno da BiH bude funkcionalna, ali da se, nažalost, dogodilo suprotno i da je ona počela dobijati status neoprotektorata.

Čubrilović je rekao da je BiH postala takva posebno zbog proširenja ovlaštenja visokog predstavnika, a kasnije i sa takozvanim bonskim ovlaštenjima kojima je posebno atakovano na Srpsku i njene izabrane predstavnike.

Pročitajte još

– Nepravnim djelovanjem i intervencijama visokog predstavnika je u najvećoj mjeri narušen Dejtonski mirovni sporazum, a posebno Aneks četiri – Ustav BiH – ocijenio je Čubrilović tokom poslaničke rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine o ocjeni rada visokog predstavnika, primjeni Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH Dejtonskog sporazuma u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika koja se održava na prijedlog srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Čubrilović je ponovio da je BiH sa visokim predstavnikom neoprotektorat, što će biti sve dok se ne zatvori OHR i Savjet za implementaciju mira, te dok organi BiH ne preuzmu nadležnosti i odgovornost za poslove koji su predviđeni Ustavom.

Banjac: Postavlja se pitanje postojanja BiH

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da bi imenovanje novog visokog predstavnika BiH na nezakonit način značilo da međunarodna zajednica odustaje od ideje demokratizacije BiH i njenog integrisanja u EU.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Dakle, u tom smislu se postavlja i pitanje samog postojanja BiH – rekao je Banjac.

On je istakao da visoki predstavnik ne treba izlaziti iz svojih nadležnosti što se dešavalo i čime se kršio Dejton, mahom na štetu Srba i Srpske.

– Time je narušen autoritet Dejtonskog sporazuma kao regulatora odnosa između naroda u BiH – rekao je Banjac.

On je ocijenio da visoki predstavnik dugo ne ispunjava svoj mandat, ugrožava mir i stavlja se na stranu ekstremnih i radikalnih bošnjačkih politika koje rade na rušenju Dejtona.

Banjac je rekao da se treba vratiti izvornom Dejtonu, te da visoki predstavnik treba da podnese izvještaj parlamentu Srpske, kako je to ranije zatraženo.

Prihvati notifikacije