Politika

(Ne)principijelna podrška: Jelena Trivić otvoreno stala uz Vučića

Vlast i opozicija u Republici Srpskoj naprosto se utrkuju u davanju podrške Aleksandru Vučiću i aktuelnoj vlasti u Srbiji uoči najavljenog mitinga pristalica tamošnjih vlasti 26. maja u Beogradu.

Jelena Trivić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Pojedini mediji iz Federacije BiH danas su objavili da Milorad Dodik i SNSD, navodno, planiraju organizovano slanje svojih pristalica na predstojeći skup u Beogradu, a identična najava stigla je i iz pojedinih opozicionih partija u Republici Srpskoj.

Najkonkretnija u podršci Vučiću bila je lider novoformiranog Narodnog fronta, Jelena Trivić, koja je gostujući u programu BN televizije sinoć otvoreno pozvala svoje pristalice da dođu na skup podrške predsjedniku Srbije.

Povodom nedavnih tragedija i ubistava u Srbiji, Trivićeva je rekla da aktuelna vlast u Srbiji  “nema veze s tim”, da “nema razloga za proteste protiv vlasti”, a istakla je i to da će 26. maja ona lično prisustvovati mitingu podrške Vučiću, pozvavši svoje simpatizere da joj se pridruže.

Komentarišući za Srpskainfo “ujedinjenu podršku” Vučiću od strane vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, politički analitičar Tanja Topić kaže da je Jelena Trivić, na taj način, na određeni način bacila rukavicu u lice Miloradu Dodiku.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Tanja Topić

– Trivićeva je time otvorila pitanje da li je moguće da na istom skupu podrške Vučiću vidimo i nju i Milorada Dodika, kao ljute političke protivnike u Republici Srpskoj. S druge strane, definitivno smatram da je ova podrška Vučiću, bez obzira s koje strane dolazila, potpuno nepotrebna i ne vidim nakakav smisao ni logiku da se bilo koja politička partija ili građani iz Republike Srpske miješaju u to, niti da se nalaze na tom mjestu – kaže Topićeva.

Pročitajte još

Ona smatra da postoji “svojevrstan paradoks” u tome što se danas Jelena Trivić otvoreno svrstava na stranu vlasti u Srbiji protiv mitinga građana koje je ta ista vlast nazivala najpogrdnijim imenima.

– Znamo na koji način su optuženi svi oni koji su sudjelovali i još uvijek sudjeluju u protestima protiv nasilja u Beogradu. Oni su nazvani huljama, ruljom i nalijepljena im je etiketa nekoga ko ruši vlast. U izjavama Jelene Trivić mogli smo čuti da zamjera opoziciji u Srbiji to što je, navodno, instrumentovalizovala ljudske tragedije u političke svrhe. S druge strane, podsjetiću na potpuno identičan scenario u Republici Srpskoj, kada smo ovdje imali organizovane proteste opozicije i kontraproteste koje je organizovala vlast nakon tragedije s ubistvom Davida Dragičevića. Tada je opozicija vrlo jasno, među njima i Jelena Trivić, podržala Davora Dragičevića i njegovu borbu za traženje istine ko je ubio njegovog sina. Sada vidimo jednu neprincipijelnost i nedosljednost u vrednovanju prema istim događajima i situacijama iz potpuno različitih perspektiva – kaže Topićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu