Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NESPORAZUM U VEZI S ADRESOM Inspekcijski nadzor zbog imenovanja AMBASADORKE BEZ DIPLOME tražio zamjenik ministra, a ne MIP BiH

Politika
Autor:

Foto: Avaz

Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja ambasadorke BiH u Republici Češkoj zatražio je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić, a ne ministar, niti Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Zamjenik ministra je dopis Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj ličnoj inicijativi.

Ministarstvo je u slučaju ovog imenovanja postupilo po odluci Predsjedništva BiH o imenovanju ambasadora, čija je to isključiva ustavna nadležnost.

Foto: MIP BiH/RAS Srbija

MIP BiH smatra da nijedna institucija nema nadležnost da onemogućava ili usporava Predsjedništvo BiH u izvršavanju svojih obaveza u skladu sa Ustavom BiH.

Nakon svih provedenih procedura ambasadorka Martina Mlinarević Sopta dobila je agreman od Republike Češke, a po pitanju nesaglasnosti njenog stepena obrazovanja i Pravilnika o sistematizaciji u MIP BiH sačinjena je zabilješka koja je dostavljena Predsjedništvu BiH.

Nesporazum u vezi sa adresom sa koje je prijava poslana nastao je u internoj komunikaciji unutar Ministarstva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO