Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NESTAŠICA CITOSTATIKA Lijek stavljen van upotrebe zbog SUMNJE U ISPRAVNOST

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

U bolnicama u Srpskoj vlada nestašica „docetaksela“, citostatika za liječenje karcinoma dojke i pluća, koji je krajem prošle godine stavljen van upotrebe, jer se javila sumnja u njegovu ispravnost.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da je u novembru prošle godine tadašnji dobavljač, „Evropa lijek“, zatražio provjeru ovog lijeka u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

– To je urađeno nakon prijave Univerzitetskog kliničkog centra RS da jedna serija prilikom rastvaranja ima neuobičajenu boju. A procedura je takva da se, čim se javi sumnja u ispravnost lijeka, on stavlja  van upotrebe, što je dobavljač i uradio po nalogu ALM. Dakle, nije utvrđeno da je lijek neispravan, već je postojala sumnja u ispravnost – naglašavaju u ovom fondu.

Dodaju da je FZO, još u novembru prošle godine, pokrenuo novu proceduru nabavke lijeka, koja je okončana ovog mjeseca.

– Sljedeće sedmice će biti potpisan okvirni sporazum sa novim dobavljačem za nabavku docetaksela za ovu godinu. Proizvođač je ”Ebewe”, Austrija, a dobavljač je „Interpromet“. Očekujemo da ovaj lijek bude dostupan početkom marta i da se u potpunosti normalizuje snabdjevenost „docetakselom“. Ovaj lijek se, kao i drugi citostatici, nabavlja putem javnih nabavki – objašnjavaju u FZO.

U ALM BiH kažu da je, uvidom u službenu evidenciju, konstatovano  da 12 lijekova s aktivnom supstancom „docetaksel“ ima važeću dozvolu za stavljanje u promet.

– Na našem tržištu je šest proizvođača lijekova s aktivnom supstancom „docetaksel“. Takođe, uvidom u podatke o nestašici, koje su nosioci dozvola dužni da prijavljuju, utvrđeno je da nije prijavljena nestašica ovih lijekova, koji se primenjuje u zdravstvenoj ustanovi sekundarnog ili tercijernog nivoa, a čija je nabavka tenderska – ističu u ovoj agenciji.

U bolnicama u Srpskoj na ovom citostatiku ima popriličan broj pacijenata, a onkolozi objašnjavaju da, ako lijek kasni sedam dana, ništa nije alarmantno. Međutim, ako njegova nestašica potraje, alternativa je da, kako bi primili neophodnu terapiju, pacijenti lijek sami kupuju u apotekama.

Nema hormonske terapije

U pojedinim bolnicama u RS mjesecima nema ni LHRH agonista, lijeka za liječenje karcinoma prostate. Kako su saopštili iz FZO, i ovaj lijek će biti dostupan početkom marta, a do nestašice je došlo zato što, kako tvrde, dobavljač nije ispoštovao sve dogovorene obaveze.

LHRH agonist nije klasični citostatik, nego hormonska terapija. Dok ovaj lijek ne bude dostupan u bolnicama, pacijenti nemaju izbora nego da ga sami kupuju, a da im FZO refundira troškove.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO