Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Nevesinjska olimpijada izložbom krenula prema UNESKOVOJ LISTI

Kultura
Autor:

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

U trebinjskom Muzeju Hercegovine otvorena je dokumentarna izložba „Nevesinjska olimpijada“, kojom je ozvaničen početak promotivne kampanje za nominaciju ove tradicionalne manifestacije na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Na dvadesetak panoa predstavljen je istorijat olimpijade kroz arhivsku građu, novinske tekstove i fotografije, a izložen je i prvi plakat konjičke trke iz 1891. godine, koji se čuva u crkvenoj arhivi u Nevesinju.

Prikazan je i dokumentarni film o Nevesinjskoj olimpijadi, snimljen za potrebe nominacije na Uneskovu listu.

Tanja Đaković, pomoćnik za kulturu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS je rekla da bi ova sportsko-turistička manifestacija bila treći element uvršten na Uneskovu listu nakon zmijanjskog veza i branja trave ive, koje su već na listi.

Foto: Srna

– Ne znam jesmo li dovoljno svjesni koliko je to značajno za jednu malu RS, jer i mnogo veće zemlje nemaju toliko dobara na ovoj listi – istakla je Đakovićeva.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović je naveo da Nevesinjska olimpijada, skoro koliko i ustanička borba za slobodu, obilježava istoriju ovog kraja u posljednjih skoro vijek i po.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO