Politika

Nije bitan spomenik već na čijoj će se zemlji graditi: Politički rat preko leđa poginulih boraca Srpske

Od toga da se u najvećem gradu Srpske, tri decenije nakon rata, izgradi centralni spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske, političarima je postalo bitnije ko će ga sagraditi i na čijoj zemlji.

idejno rješenje centralnog spomen obilježja u Banjaluci
FOTO: DRAŠKO STANIVUKOVIĆ/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovo je ukratko epilog najnovijeg političkog sukoba na relaciji SNSD, odnosno prvog čovjeka Gradskog odbora te stranke, Vlade Đajića, sa gradonačelnikom Banjaluke, Draškom Stanivukovićem.

U najnovije političko blato ovaj put se pokušavaju uvući oni koji su najzaslužniji za stvaranje Srpske, a to su poginuli borci, u čiju čast je u Banjaluci počela izgradnja centralnog spomen obilježja.

Narodne pare u privatni džep

Radovi na izgradnji spomenika uveliko traju, a ranije je predstavljeno i idejno rješenje kako bi spomenik trebao da izgleda.

Međutim, da kod nas ništa ne može proći bez politike potrudio se da još jednom demonstrira Vlado Đajić, koji je uputio inicijativu da se gradnja stopira, a spomenik izmjesti stotinak metara dalje.

Da apsurd bude veći, Đajić traži da se spomenik izgradi na privatnom zemljištu, koje prethodno treba da se otkupi!

Drugim riječima, Đajić traži da se iz gradskog budžeta u nečiji privatni džep uplate milioni maraka za zemljište koje se nalazi samo stotinak metara dalje od lokacije na kojoj je gradnja već počela.

Sociolog Vladimir Vasić ističe da lakrdija koja se stvara oko izgradnje spomenika palim borcima VRS dovoljno govori o sistemu vrijednosti i sistemu nacionalne svijesti našeg društva.

Vladimir Vasić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Ovo je najbolji pokazatelj onoga da cilj opravdava sredstvo. Dakle, imamo s jedne strane iskrene patriote, odnosno borce Republike Srpske, i sa druge strane lažne, kvazi patriote, odnosno ljude koji pokušavaju da se na njihov račun obogate i da stvore neke političke manevre – ističe Vasić za Srpskainfo.

Ko zastupa borce?

Dodaje da je najveća tuga i sramota kada o borcima VRS pričaju oni koji nisu imali ili su imali male zasluge u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vasić kaže da je pretužno što se tek danas, 30 godina poslije rata, govori o izgradnji centralnog spomen obilježja za ljude koji su najzaslužniji za stvaranje Srpske.

– I što je najgore, neki ljudi u svemu tome traže svoj lični interes. To bi trebala da bude kap koja prelijeva čašu za predstavnike boraca, ali na žalost i tu je politika umiješala svoje prste. Predstavnici boraca su politički involvirani i na kraju nema ko da ih zastupa – ističe Vasić.

Da su Srbi 90-ih godina imali ovakvu političko razjedinjenje, kako kaže Vasić, ovakvu političku i nacionalnu destrukciju, danas uopšte ne bi ni bilo Srpske.

Pročitajte još

Pretužno je, kako dodaje on, da politika petlja svoje prste u ono što bi trebalo da ima nacionalno jedinstvo i nacionalni interes.

Vasić kaže da je krajnje nekorektno i drsko da se bilo ko poigrava sa poginulim borcima Srpske.

– Sramota je da toliko godina poslije rata mi još nemamo centralno obilježje za poginule borce, a još veća sramota je to što neko želi neki politički ćar u svemu tome – poručuje Vasić.

“Bezobrazluk koji iritira”

Potpredsjednik Udruženja veterana Republike Srpske, Nedeljko Klincov, ističe da najnovija politička prepucavanja oko mjesta gdje bi spomenik trebao da se gradi nije ništa drugo već produkt naše stvarnosti.

– Očito se igra još jedna politička igra. Žao mi je što su se borci opet našli u središtu političkih prepucavanja – kaže Klincov za Srpskainfo.

On ističe da je 20 godina jedna politička opcija vladala Banjalukom i nisu se sjetili da postave bilo kakav spomenik poginulim borcima, braniocima i stvaraocima Srpske, a sada pokušavaju opstruisati izgradnju.

– Sad, kada je izgradnja počela, našao se neko da kaže kako ne može tu već treba kupiti nečiju privatnu zemlju, sto metara dalje. To je bespredmetno uopšte komentarisati. Taj bezobrazluk toliko već iritira nas obične ljude da je postalo strašno to komentarisati – poručuje Klincov.

Pukovnik Vojske Republike Srpske i Vojske Jugoslavije u penziji Miloja Misirača ističe za Srpskainfo da ne želi da ulazi u politiku, jer se nikada nije bavio njom, iako se politika danas uvukla u sve pore našeg društva.

FOTO: RTV KD/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: RTV KD/YOU TUBE/SCREENSHOT

– Nekome je očito cilj da pravi cirkus od VRS i poginulih boraca. Imam osjećaj da neko ima zadatak da opstruiše izgradnju spomenika pa sad izmišlja nove lokacije. Svi koji osporavaju izgradnju spomenika, koja je već počela, očito imaju za cilj da omalovažavaju poginule borce i njihove porodice, ali i Vojsku RS. Ništa se ne dešava slučajno, to je očito nečiji projekat – poručuje Misirača.

Navodi da je očito na djelu „rastakanje mjesta i značaja odbrambeno-otadžbinskog rata, po nečijem nalogu“.

– Kada izanalizirate sve te organizacije koje su navodno proistekle iz otadžbinskog rata vidite da su to sve politički ogranci. Nema u tim organizacijama ni istinskih boraca ni starješina. Sve su to politički aktivisti i interesne grupe – poručuje Misirača.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu