Politika

NIJE IZNENAĐEN Nešić optužio Ustavni sud BiH da donosi odluke pod palicom OHR i bošnjačkih političara

Predsjednik DNS Nenad Nešić kaže da nije iznenađen odlukom Ustavnog suda BiH da privremeno van snage stavi Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.

Nenad Nešić o Ustavnom sudu BiH
FOTO: BORIS KNEŽEVIĆ/RINGIER

Nešić je stava da Ustavni sud odavno ne tumači Ustav BiH, nego donosi političke odluke pod palicom OHR i bošnjačkih političara.

– Ustavni sud se ponaša kao ustavorušitelj, a ne tumač Ustava. Republika Srpska ima pravo da uređuje svojinske i obligacione odnose, jer to njeno pravo je utemeljeno u Dejtonskom sporazumu. Od 2011. godine do danas, Ustavni sud BiH, kao politički instrument SDA i stranaca, svjesno poistovjećuje javno dobro i državnu imovinu i suprotno ranijim tumačenjima OHR od Srpske otima poljoprivredno i šumsko zemljište, šume, rijeke i državnu imovinu – konstatuje Nešić.

On podsjeća da je brojna nepokretna imovina u Republici Srpskoj izgrađena nakon 1996. godine, a koristi se za funkcionisanje institucija Srpske, te da BiH nema ništa s tim.

Pročitajte još

– Najveći apsurd je što su u ovom zakonu prepisane odredbe OHR Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom, pa bi bio red da onda Ustavni sud zabrani i OHR zakon. Ovo što se radi je apsolutno nasilje i nad pravom i nad Ustavom BiH. Ustavni sud BiH nije i neće biti iznad zakonodavca – ističe Nešić.

Predsjednik DNS naglašava da je iz EU više puta potvrđeno da BiH sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH ne može postati članica EU, te da je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i njihov odlazak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije