Magazin

Nije karakter jedina presudna stvar: Stručnjak objasnio zašto su djeca istih roditelja često potpuno različita

Svako ko je odgojio više od jednog djeteta može potvrditi da svako dijete ima sopstveni karakter.

djeca igralište
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Takođe, svako ko je vidio braću i sestre istih roditelja i iz iste porodice može posvjedočiti da čak i djeca koja dolaze iz istog okruženja često ispadnu potpuno različita.

Stručnjak za dječji razvoj Gabor Mate kaže da nije karakter jedina stvar koja čini razliku.

– Dva djeteta ne odgajaju se u istoj porodici. Ne postoji dvoje djece s istim roditeljima – rekao je Mate voditeljki u emisiji, pa ju je upitao ima li braće i sestara, na šta je ona odgovorila potvrdno.

– Imam mlađu i stariju braću i sestre – izjavila je ona.

Pročitajte još

– Nisi odgajana u istoj porodici. Nikada nisi imala iskustvo da budeš najstarije dijete. Ti si srednje dijete, što bi moglo biti prilično teško, jer srednja djeca nemaju poštovanje i autoritet najstarijeg djeteta ili ljupkost i dragost najmlađeg. I ne samo to. Kad su tvoji roditelji dobili tebe, možda su bili na drugom stepenu vlastitog ličnog razvoja, ili u drugom stepenu svog odnosa, ili u drugačijem ekonomskom položaju – pojasnio je on.

Prema dr Mateu, još je važnije da je svako dijete drugačijeg temperamenta, a to znači da evocira drugačiji dio roditelja, prenosi Index.

– Dakle, čak i ako roditelj jednako voli svoju djecu, on neće reagovati jednako na svako dijete. Zato kažem da djeca nemaju dva ista roditelja – poručio je on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije