Magazin

Savjeti za roditelje: Kako podržati svoje dijete prije povratka u školu

Sezona povratka u školske klupe službeno je stigla i emocije djeteta, ali i roditelja u tom periodu mogu biti vrlo intenzivne.

djeca
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Osim što je kod mnogih prisutan stres zbog nabavke svog potrebnog pribora, mnogoj djeci povratak u školske klupe teško pada, posebno ako su navikli na sasvim drugačiju rutinu i stil života tokom ljetnih praznika, ali i ako se u svome razredu ne osjećaju podržano.

Zato je važno da im kao roditelji ili staratelji pružite emocionalnu podršku koja im je potrebna kako bi povratak u školske klupe prošao što bezbolnije, te djeci omogućio daljnji napredak.

Pažljivo posmatrajte

Prvi korak je paziti na znakove. Mnoga djeca neće otvoreno govoriti o tome kako se osjećaju. Ako dobro poznajete dijete, obratite pažnju na bilo kakve neuobičajene znakove ponašanja koji bi mogli ukazivati na to da je depresivno, da se boji ili da se ne želi vratiti u školu. To može biti izazovno jer većina djece neće eksplicitno izraziti ili pokazati svoje brige. Zato je važno komunicirati i pitati ih kako se osjećaju. Zavisno o ishodu, mogu se ili ne moraju otvoriti, i to je u redu.

Pokažite empatiju

Ponekad s “problemima odraslih” poput plaćanja kredita, odnosa i posla, može biti lako zanemariti stvari kroz koje prolaze djeca. Djeca su podjednako osjetljiva na zabrinutost, depresiju i emocionalni stres, a ako su školske starosti, posebno je važno često vrednovati i suosjećati s njihovim mislima i percepcijama.

Prema dr. Gven Duaar, koja se u svome radu posebno posvetila empatiji prema djeci, kada djeca osjećaju da mogu računati na emocionalnu i fizičku podršku, to im daje samopouzdanje u stvaranju jakih i sigurnih odnosa s drugima. Upravo to im može biti od neprocjenjive pomoći u razredu.

Budite iskreno znatiželjni

Znatiželja je moćan alat jer podstiče empatiju i stvara bliskost. Na primjer, pitati dijete “Kako se osjećaš oko povratka u školu?” vjerojatno će otvoriti razgovor o novom polugodištu, problematičnim kolegama iz razreda i omiljenim učiteljima, između ostalog. Biti iskren u želji da znate kako je vaše dijete odličan je način da uspostavite emocionalnu vezu i izgradite povjerenje.

Budite iskreni, ali i zaštitnički

Djeca zaslužuju znati koliko svijet može postati opasan, i iako je važno biti iskren o opasnostima u svijetu, ograničite pretjeranu izloženost društvenim medijima i uznemirujućim vijestima. Umjesto toga, uložite vrijeme u pozitivno uvjeravanje djece gledanjem edukativnih filmova, igranjem igrica i izborom vanškolske aktivnosti, sporta ili hobija koji zanima vaše dijete. Pokušajte mu stvoriti svijet u kojem će ono samo tokom nove nastavne godine birati kojim smjerom želi ići, prenosi N1.

Pročitajte još

Uspostavite rutinu

Uspostavljanje doslijedne rutine može djeci dati pouzdanu strukturu koja im može pomoći da pravilno upravljaju svojim emocijama u školi, da emocionalno napreduju, da se osjećaju samouvjereno u svojoj neposrednoj okolini. Uspostavljanje redovne rutine može osnažiti mlade da osjećaju kontrolu nad svojom okolinom. Osjećaće se sigurnije i u razredu ako znaju da kod kuće imaju sigurnost na koju uvijek mogu računati.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije