Banjaluka

"NIJE LAKO BITI SVOJ, ALI VRIJEDI" Duško Tadić ponovo u trci za gradonačelnika Banjaluke

Kada nakon skoro četiri godine napravim analizu onog što sam učinio u tom periodu, a nisam ni bio blizu da postanem gradonačelnik, zapitam se gdje su svi ostali kandidati koji su pričali kako imaju rješenja za mnoge probleme.

"NIJE LAKO BITI SVOJ, ALI VRIJEDI" Duško Tadić ponovo u trci za gradonačelnika Banjaluke
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

To je jedna od poruka Duška Tadića, atletičara i humaniste, predsjednika Prve stranke za RS i „najnovijeg“ kandidata za gradonačelnka Banjaluke na oktobarskim izborima.

Tadić je javnosti poznat po brojnim inicijativama i društveno-korisnim projektima, kao i već jednoj kandidaturi na lokalnim izborima prije 4 godine. Tada je osvojio manje od 2 odsto glasova, ali je riješio ponovo da učestvuje u trci za prvog čovjeka Banjaluke. Zašto?

Kandidatura 2016. godine je skrenula pažnju na aktivnosti koje sam preuzeo sa svojim prijateljima i na koje sam danas ponosan: izgradnju staze za trčanje u parku “Mladen Stojanović”, inicijativa za besplatne udžbenike svim osnovcima i mnoge druge ideje. Da li je broj glasova jedini parametar koji nosimo nakon izbora? Mislim da su važnije ideje i djela koja uradite i energija kojom pokažete da zaista vidite rješenje i želite ga realizovati. Sada imamo nove ideje i potreban je prostor, društveni i, naravno, medijski da se ideje realizuju – kaže Tadić, koji je uvjeren da običan građanin u našem društvu može učiniti mnogo, samo ako to istinski želi.

Foto: Grad Banjaluka
Foto: Grad Banjaluka

Trim staza u parku za koju se dugo zalagao konačno je uređena 2018. Inicijativa za besplatne udžbenike, koju je potpisalo 4.600 građana, dobila je lani jednoglasnu podršku u Narodnoj skupštini RS. Sada je, međutim, cilj ideju sprovesti i “na terenu”. Knjige se trenutno dodjeljuju samo učenicima iz socijalno-ugroženih kategorija, jer je to u skladu sa “budžetskim mogućnostima”.

Pročitajte još

– Banjaluka kao najveći grad u Srpskoj treba biti primjer ostalim opštinama, a kao prvi i pravi primjer za početak treba da budu besplatni udžbenici za sve osnovce sa teritorije grada. Možda Vladu ne interesuju ove stvari, ali mi treba da pokažemo da nas interesuje i da se potrudimo da na nivou lokalnih zajednica uradimo mnogo više nego što oni rade – ideja je od koje neće odustati.

Nije lako biti svoj i biti drugačiji, ali vrijedi, poručuje mladi političar, a posljednjom inicijativom koju je najavio želi stati u kraj nesavjesnom korištenju pirotehničkih sredstava i vatrenog oružja.

S obzirom na uspjeh dosadašnjih akcija i već prepoznatljivo ime, mnogi su uvjereni da bi na izborima daleko bolje prošao kao kandidat za odbornika.

– Moje ranije kampanje su bile čvrsto koordinisane sa pojedincima koji su podržali moje programske ciljeve tako da bi i učešće na izborima kroz odborničku listu bilo možda opcija. Vidjećemo, za sada idem u ovom smijeru – odgovara Tadić.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Na lokalnim izborima 2016. godine Tadić je osvojio 1.740 glasova. Banjalučani su tada mogli glasati za jednog od četiri kandidata za gradonačelnika. Na izbore je izašlo 105.315 građana, a važećih listića bilo je 99.406. Pobjedu je odneo Radojičić sa 56.173 osvojena glasa, odnosno 56,6 odsto.

Kandidaturu za ovogodišnje lokalne izbore do sada su najavili Igor Radojičić (SNSD), narodni poslanik Draško Stanivuković (PDP), kao i Socijaldemokratska partija, koja će, kako su rekli, brzo izaći u javnost sa zvaničnim imenom.

„Ima fine ideje“

Tadićevu kanidaturu prokomentarisao je i aktuelni gradonačelnik Igor Radojičić.

– Teško mi je reći da pozdravljam nečiju kandidaturu ili da se ne slažem… Duško zastupa specifične prijedloge i ideje. Mi smo sarađivali na nekoliko projekata u ovih par godina, kada je riječ o trim stazi u parku i nekim drugim rekreativnim prostorima. Radi se o čovjeku koji ima fine ideje i mogu mu poželjeti sreću u životu, a kao gradonačelnički kandidati vjerovatno ćemo imati i polemike – izjavio je Radojičić.