Svijet

"Nije predstavljao opasnost" Kineski balon uočen iznad Južne Amerike

Kineska Vlada priznala je da je balon koji je primijećen iznad Latinske Amerike kineski, ali tvrdi da je namijenjen za civilnu upotrebu.Portparol Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je da je letjelica skrenula sa svoje rute, odnosno kursa.

Kineski špijunski balon
FOTO: ABC NEWS/SCREENSHOT

Sličan balon oborili su u subotu, 4. februara, vojni avioni u vazdušnom prostoru SAD zbog navoda da se koristi za nadzor.

Kina je odbacila optužbe za špijuniranje, rekavši da prati vremenske prilike.

Incident je doveo do diplomatskog spora između Vašingtona i Pekinga, navodi Bi-Bi-Si.

U petak, 3. februara, prije nego što su borbeni avioni srušili balon tokom vikenda, američki vojni zvaničnici rekli su da je drugi kineski balon primijećen iznad Latinske Amerike.

Kina je danas priznala da je avion “slučajno ušao u vazdušni prostor Latinske Amerike i Kariba”.

Portparolka je u obraćanju novinarima istakla da je drugi balon “uveliko odstupio” od predviđene rute, navodeći kao razloge “ograničenu mogućnost manevrisanja” i vremenske uslove.

Pročitajte još

– Bespilotna letjelica cepelin je civilne prirode i koristi se za probne letove. Kina je odgovorna zemlja i uvijek se striktno pridržavala međunarodnog prava kako bi na vrijeme obavijestila i ispravno rješavala pitanja sa svim uključenim stranama, ne predstavljajući prijetnju nijednoj zemlji – naglasila je ona.

Kolumbijske vazdušne snage primjetile su 3. februara “predmet sa karakteristikama sličnim balonu” na visini od iznad 55.000 stopa.

Kolumbijske vlasti saopštile su da su pratile letjelicu dok nije napustila njen vazdušni prostor, uz napomenu da balon nije predstavljao opasnost za nacionalnu bezbjednost.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije