Društvo

NIJE SIGURAN POVRATAK U ŠKOLE “Nastavnike niko nije pitao, a pored stručnjaka, oni su najpouzdaniji”

Eventualni povratak djece u školske klupe s početkom nove školske godine je ogroman rizik.

NIJE SIGURAN POVRATAK U ŠKOLE “Nastavnike niko nije pitao, a pored stručnjaka, oni su najpouzdaniji”
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

To predstavlja veliku odgovornost kriznih štabova, resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo, smatraju iz Kantonalnog odbora KS Saveza sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Kako kažu iz sindikata, u protekla dva mjeseca nisu preduzete sve neophodne aktivnosti da bi se osigurali preduslovi za siguran i kvalitetan početak školske 2020/2021. godine u školama.

– Zdravlje i životi prosvjetnih radnika i učenika, koji će u školama provoditi od tri do osam sati, u zavisnosti od radnog mjesta, odnosno uzrasta, ne smiju biti dodatno ugroženi zbog zakasnjelih priprema i nedostatka saradnje onih koji donose odluke s onima koji te odluke provode. Sindikat traži da prosvjetni radnici u školama i vrtićima budu u potpunosti zaštićeni kroz provođenje svih mjera i procedura, a prije svega, svakodnevno im se mora osigurati čist i provjetren prostor za rad, dovoljna količina zaštitne opreme, jasna uputstva o postupanju u slučaju indicija o postojanju Covid-19 i još neke druge bitne stvari – govori nam predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro.

FOTO: R. GETEL/RAS SRBIJA
FOTO: R. GETEL/RAS SRBIJA

S druge strane, nezavisno o pandemiji korona virusa, početak školske 2020/2021. godine je neizvjestan jer 31. augusta prestaje da važi kolektivni ugovor, ističu iz sindikata. Kako kaže Sivro, bez kolektivnog ugovora nema nastave u školama, ni na daljinu, niti kombinovanog scenarija tradicionalne i online nastave.

Sivro ističe da nastavnike niko nije pitao za mišljenje o rješenjima za početak nove školske godine.

– Nastavnici su, pored stručnjaka iz zdravstva, najpouzdaniji da svojim mišljenjima, prijedlozima i sugestijama, pored nametnutih obaveza, preuzmu i dio odgovornosti za realizaciju nastavnog procesa u doba pandemije. Imajući u vidu tu činjenicu, unaprijed odbacujemo bilo koji vid, oblik ili intenzitet kritika prema prosvjetnim radnicima – ističe Sivro.

U protekla dva mjeseca takođe nije realizovano nikakvo stručno usavršavanje nastavnog osoblja za potrebe realizacije novih modela nastave, dodaju iz sindikata. Kako kažu, “to pokazuje kako se nadležni ‘spremaju’ za nove izazove i koliko se ulaže u obrazovanje”.

– Nastava u jednoj smjeni u svim školama u Kantonu Sarajevo je bajkovita priča. Mi u Sindikatu bismo voljeli da jednog dana tu bajku doživimo, odnosno da priča o radu u jednoj smjeni postane stvarnost. Onaj ko to u ovom trenutku predlaže apsolutno nema pojma kako škole funkcionišu, niti ima uvida u prostorne i kadrovske kapacitete škola. Osim ukoliko ne želi diskriminacije učenika, jer u školama sa 1.000 učenika je to prosto nemoguće. Kako god, raspored rada, odnosno rasporedi časova nastavnika se moraju uskladiti u svakom vremenu i svakoj situaciji bez obzira na okolnosti i to je posao direktora škola u koje ne sumnjamo da će uraditi kvalitetno – kazao je Sivro, piše Klix.

Ko će u klupe, a ko ostaje kući? Moguće dvije opcije za početak nove školske godine u Sarajevu

Podsjetimo da su predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke KS juče razmatrali moguće opcije realizovanja nastave u septembru, a govori se o kombinacijama tradicionalne i online nastave.

Iz Sindikata obrazovanja KS takođe ističu kako nastavnici ne namjeravaju sami kupovati zaštitnu opremu i raditi u neadekvatnom prostoru. To podrazumijeva svakodnevnicu škola u punom kapacitetu.