Sudbine

“Nije svejedno kada se ugase svjetla” Nemanja je potpuno sam proveo 40 dana u zaključanom hotelu u Norveškoj

Nemanja Baljak posljednjih nekoliko godina radi kao somelijer, a kako je bio zaposlen na brodu, kada je nastupila korona ostao je bez tog posla.

“Nije svejedno kada se ugase svjetla” Nemanja je potpuno sam proveo 40 dana u zaključanom hotelu u Norveškoj
FOTO: PRVA / SCREENSHOT

Vratio se kući i nakon nekoliko mjeseci naletio na oglas koji ga je odveo u Norvešku, gdje je tada još bila povoljna epidemiološka situacija, i počeo da radi u jednom poznatom rizortu u blizini Lilehamera, prenosi Blic.

Norveške vlasti su dozvolile da se proslave Božić i Nova godina, a zatim kada je počela da se zaoštrava situacija, stigao je i britanski soj virusa i najavio nove nedaće za Nemanju.

– Zabranjuje se točenje alkohola i dolazak većih grupa, tako da smo i mi poslije dvije nedjelje morali da zatvorimo hotel. To je bilo osmog januara i trajalo je do prošlog petka – napominje on za “Prvu”.

Ostali zaposleni su lokalci, Norvežani, a kako je on jedini stranac koji je iznajmljivao sobu u sklopu hotela, odlučio je da čeka da se situacija popravi.

– Kada bih se vratio kući morao bih u izolaciju i ne bih mogao da se vratim, jer su granice zatvorene i sada – rekao je on i dodao da je tako odlučio, u dogovoru sa upravom, da ostane sam u čitavom rizortu.

Njegovo samovanje potrajalo je 40 dana, što je, kako kaže, bilo neobično iskustvo, naročito s obzirom na legendu koja se i danas prepričava.

– Osnivač hotela je Libanac, imigrant, koji je 1946. na preporuku ljekara otišao na vrh planine i izgradio brvnaru. Naišao je prolaznik kojem je naplatio kafu i tada je shvatio da može da razvije ugostiteljstvo ovdje. Napravio je jedan od poznatijih hotela. Preminuo je početkom dvehiljaditih i postoji priča da njegov duh tumara hotelom. Ja u nju ne vjerujem, ali bilo je straha. Pogašena sva svjetla, odete do kuhinje ili teretane, čujete šum i pomislite da stvarno postoji duh. Poslije 40 dana razne stvari mogu da padnu na pamet, ali to je samo interesantna priča kojom starije kolege plaše mlađe koleginice – rekao je on za Prvu.

Kako se epidemiološka situacija popravila, hotel je počeo da radi, tako da Nemanja u Norveškoj ostaje do aprila.

– Moja najveća želja su Sjedinjene Američke Države i mislim da tamo do kraja mogu da ostvarim svoj potencijal. Definitivno mogu da preporučim Norvešku, ljudi su jako obrazovani, jedino što meni smeta je malo hladnije vrijeme, ja sam ipak neko ko je rođen na Jadranu – zaključuje mladić.