Svijet

"NIKADA NIJE POGRIJEŠIO" Pas je svojoj vlasnici tri puta SPASAO ŽIVOT, a samo je POMIRISAO (FOTO)

Dugujem svoj život tom psu. Zaista mi ga je Bog poslao!, kaže Stefani Herfel o svom sibirskom haskiju, Sijeri.

"NIKADA NIJE POGRIJEŠIO" Pas je svojoj vlasnici tri puta SPASAO ŽIVOT, a samo je POMIRISAO (FOTO)
Foto: Facebook/Stephanie Herfel /Screenshot

Pošto joj je Sijera pomogla da triput dijagnostifikuje rak, teško je ne složiti se sa njom.

Herfelova, pedesetdvogodišnja stanovnica Vinkonsina, prvi put je iskusila Sijerino herojstvo 2013. godine.

Stavila je nos na moj donji stomak i tako intenzivno njušila, da sam pomislila kako sam nešto prosula na odjeću. Uradila je to i drugi i treći put. Poslije trećeg puta, Sijera je otišla i sakrila se. Doslovno sakrila – priča Herfelova.

Ona je tada odlučila da zakaže pregled kod doktora i opsjedala ju je nedoumica šta je to haski nanjušio. Ginekolog joj je rekao da ima cistu na jajniku i prepisao joj lijek.

Ali, kada se sa tim lijekom vratila kući, Sijera je ponovo počela da se čudno ponaša. Pas se redovno sklupčao kao lopta u Herfelovinom ormanu. Zabrinuta za Sijerino ponašanje, otišla je ponovo kod ginekologa, koji je potvrdio da Herfelova ima treći stadijum raka jajnika.

Mommy I'm happy 😊 your home with my daddy. I love my name – Sierra Belle Herfel!!

Posted by Stephanie Herfel on Tuesday, September 5, 2017

– Bilo je sablasno vidjeti je tako uplašenu. Zato sam zakazala pregled i u roku od nekoliko sedmica sjedela sam u sobi na onkologiji, u šoku da imam rak – rekla je Herfelova.

Dovoljno je zapanjujuće da je Sijera bila u stanju da jednom detektuje ozbiljnu bolest vlasnice, ali tu nije kraj herojstvu ovog haskija.

Usljed dijagnoze iz 2013. godine, Herfelova je podvrgnuta kompletnoj histerektomiji, izgubila je slezinu i počela sa hemoterapijom koja je trajala do aprila 2014. godine. Proglašena je izliječenom tada, ali nažalost rak se vratio – i to ne jednom, već dvaput.

Posted by Stephanie Herfel on Saturday, May 23, 2015

Herfelova je počela da osjeća istu nelagodnost 2015. i 2016. godine. Svaki put se Sijera ponašala na isti način kao 2013. godine i svaki put je medicinski stručnjak potvrdio da se rak vratio. Prvi put se vratio pogodivši jetru, drugi put karlični pojas.

– Nikada nije pogriješila – kaže ona.

Doktor Dejvid Kušner, onkolog Herfelove, naveo je da Sijerine akcije nikako nisu slučajne. Psi različitih rasa zaista mogu da otkriju mnoge tipove raka, zahvaljujući svom čulu mirisa, sa tačnošću većom od 98 odsto.

Lazy Sunday!!!

Posted by Stephanie Herfel on Sunday, June 3, 2018

– Kao da psi znaju šta se događa i to je pomalo zastrašujuće – tvrdi Ešli Vagner iz Alijanse raka jajnika u Viskonsinu.

Rak jajnika ima tendenciju da se više puta vrati i Herfelova već pet godina prkosi bolesti, uprkos činjenici da joj se dvaput vraćala.

Iako je u riziku da joj se rak vrati i po četvrti put, Herfelova nastoji da ostane optimistična.

– Svaki dan je pun noviteta. Tako živim svoj život. Radim stvari najbolje što umijem – tvrdi ona.

Herfelova planira da napiše knjigu o specijalnoj povezanosti i tome kako joj je haski spasao život.

– Osjećam da će moja priča nagnati ljude da razmišljaju o svojim životinjama i odaju im priznanje – dodaje ona, prenosi Blic.