Svijet

NIKADA NISU POZVANI NA ROĐENDANE "Svijet je okrutan prema mojim sinovima iz SAMO JEDNOG RAZLOGA"

Mama iz Australije, Ketrin Pirbum, mama je tri dječaka sa autizmom.

NIKADA NISU POZVANI NA ROĐENDANE "Svijet je okrutan prema mojim sinovima iz SAMO JEDNOG RAZLOGA"
FOTO: KAHTRINE PREEBOOM/FACEBOOK

Sva trojica imaju autizam i ne izražavaju se verbalno što im mnogo otežava da pokažu šta žele i šta misle. Zbog njihovih posebnih potreba, često su diskriminisani – kaže ona.

Oliver(7), Džošua (6) i Tajler (4) imaju isti problem, a Ketrin je rješila da o tome progovori kako bi, kako kaže, pokazala ljudima koliko su nerazumni kada odvajaju njenu djecu.

– Srce mi se slomi kada vidim da su moja deca isključena sa rođendana svojih vršnjaka zbog svog autizma – kaže ona.

– Međutim, još je gore kada oni slave rođendan i niko im ne dođe – opet zbog autizma. Djeca često ne razumiju decu sa posebnim potrebama. To mi uništava dušu – kaže Ketrin.

– Ljudi ni ne pokušavaju da saznaju nešto više o autizmu, ne pokušavaju da shvate zašto moja djeca reaguju tako kako reaguju. I obične stvari poput šišanja sa njima su borba jer oni imaju i poremećaj senzorne integracije. Iskreno, iznenađena sam što komšije nikad nisu pozvale policiju kad ih šišamo jer im sigurno to zvuči kao mučenje. Nakon godina ohrabrivanja, Džošua i Tajler konačno su se malo oslobodili pa sada samo gunđaju i plaču kada je vrijeme za šišanje – kaže ona, dodajući da je Tajler nedavno kod frizera doživio senzorno preopterećenje, i počeo da vrišti i plače te je morala da ga izvede napolje.

– Tamo sam čula starijeg gospodina i gospođu koji su sjedeli u kafiću i žalili se na buku koju proizvodi moje dijete. Moji dječaci su diskriminisani na svakom koraku. Ne mogu da učestvuju u školskim i sportskim aktivnostima, suočavaju se sa okrutnim pogledima i komentarima. Sada su mali pa nisu toga ni svesni, ali jednom će to primijetiti a ja se nadam da ću ih dotle dovoljno obučiti da mogu da se nose sa tako negativnim svijetom – završava ona, prenosi Žena Blic.