Svijet

ŠVEDSKA STUDIJA POBIJA TVRDNJE ANTIVAKSERA "Vakcina protiv gripa u trudnoći NE IZAZIVA AUTIZAM kod djece"

Sveobuhvatna studija, objavljena u ponedjeljak u časopisu “Annals of Internal medicine”, pokazuje da ne postoji veza između vakcine protiv gripa u trudnoći i autizma kod djece.

ŠVEDSKA STUDIJA POBIJA TVRDNJE ANTIVAKSERA "Vakcina protiv gripa u trudnoći NE IZAZIVA AUTIZAM kod djece"
FOTO: OMER MESSINGER/EPA

U okviru istraživanja praćeno je oko 70.000 male djece, rođene u sedam zdravstvenih oblasti u Švedskoj od oktobra 2009. do septembra 2010. Oko 40.000 te djece bilo je izloženo dejstvu vakcine protiv gripa A (H1N1) u materici, prenosi Blic.

Naučnici Instituta “Karolinska” u Stokholmu pratili su bebe u proseku 6,7 godina i ustanovili da je 1 % djece čije su majke vakcinisane u trudnoći i 1,1 % djece, čije majke nisu vakcinisane, patilo od spektra autističnih poremećaja (ASD).

Vakcinacija u prvom tromjesečju trudnoće takođe nije dovedena u vezu sa pojačanim rizikom od ASD u odnosu na vakcinaciju u kasnijem periodu trudnoće, što je u suprotnosti sa ranijom studijom, koja je ukazivala na blago povećani rizik od bolesti u slučaju vakcinacije u prvom tromjesečju.

Anders Hvid, epidemilog sa Univerziteta u Kopenhagenu, koji nije učestvovao u studiji, kaže da ga novi rezultati nisu iznenadili.

– Znamo da autizam ima izrazito genetsku komponentu i da ne postoje pouzdani naučni dokazi za uvjerenje da vakcinisanje majke u trudnoći ili vakcinacija u djetinjstvu može da izazove autizam – tvrdi Hvid.

Mnogo je veća opasnost da će beba biti mrtvorođena ili prevremeno rođena ukoliko trudnica dobije težak oblik gripa, prenosi Biznis insajder.

Uzdržanost kada je u pitanju vakcinacija raste, ali “nova studija pokazuje da vakcinisanje majke protiv H1N1 nije povezano s pojačanim rizikom od ASD ili autističnog poremećaja (AD)”, kaže Useni Zerbo, naučnik asocijacije “Kajzer Permanente” u Sjevernoj Kaliforniji.