Magazin

NIKADA VAM NEĆE OPROSTITI Roditelji, ove 2 stvari nikako nemojte raditi, nanosite djeci duboke emocionalne rane

Ponekada možemo našu djecu uzeti zdravo za gotovo, a zaboravljamo da su oni mali ljudi sa oformljenim razumom i osjećanjima koje nesvjesno povrjeđujemo ovim ponašanjem.

Roditelji i djeca
FOTO: VIDAL BALIELO JR./PEXELS

Djeca se često mogu naljutiti na roditelje. Ponekad čak umiju i da obećaju da im nikada neće oprostiti neki „prekršaj“, kao i da ga nikada neće zaboraviti.

Često ove „slatke“ prijetnje ne znače ništa. Ali postoje i oni drugi slučajevi, naime to su postupci odraslih, koji zaista nanose djeci duboke emocionalne rane.

Pročitajte još

Kada ta djeca odrastu, ona će možda moći da razumiju razloge za takve postupke svojih, ali ne i da im oproste, tvrde psiholozi.

Ove dvije stvari se najčešće nikada ne opraštaju roditeljima!

Prekršena obećanja

Ako ne postoji način da se obećanje ispuni, onda je bolje da ga i ne dajete. Ovo je istina koju nam odrasli usađuju od djetinjstva, zar ne? I to ponavljaju djetetu iznova i iznova, zahtevajući da dijete bude od riječi i da ispunjava svoja obećanja.

Međutim, odrasli sami često krše svoja obećanja, istovremeno uvijek pronalaze izgovore – nisu mogli, neki treći razlozi su to spriječili, roditelji imaju toliko problema da prosto ne mogu da stignu na sve strane…

Ne biste vjerovali koliki niz godina djeca znaju da veruju u neka obećanja, i ćutke svakodnevno trpe razočaranje što to obećanje nije ispunjeno. Često ih nikada i ne zaborave.

Nepoštovanje

Mnogi roditelji se drže toga da su djeca mala i da će zaboraviti sve. Zaboravljaju i da djeca nisu jednaka odraslima, pa nipodaštavaju njihova dostignuća i uspjehe, koji su uglavnom mali, baš kao i oni.

Krhka, nježna i vesela dječja duša želiće da je pohvalite za nešto malo, a vi mislite da to nije ništa posebno i to govorite, ne znajući koliko dijete tako povrjeđujete, prenosi Žena Blic.

Na primer, djevojčica voli da sama pravi haljinice za lutke. Roditelji govore da je to gubljenje vremena, da treba da se posveti nečemu korisnijem. U početku to su haljine koje se rašivaju, vremenom su sve bolje i ljepše. U odraslom dobu, ta djevojčica pravi veliku karijeru u svijetu dizajna, ali zauvijek nosi jednu ružnu uspomenu – njeni roditelji nikada nisu vjerovali u nju…

Stoga pazite šta obećavate djeci, kao i šta im govorite o njihovim strastima i hobijima. Postoji velika šansa da vam nesmotrene riječi nikada ne oproste…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu