Politika

Okolić: Za vrijeme Ivanićevog mandata donesena odluka o vojnoj vježbi sa avionima sa fiksnim krilima

Za vrijeme mandata tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića donesena odluka o vojnoj vježbe u kojoj bi učestvovali pripadnici oružanih snaga BiH i SAD, ali uz korištenje aviona sa fiksnim krilima, što je tadašnja vlast na čelu sa Miloradom Dodikom stopirala.

Okolić: Za vrijeme Ivanićevog mandata donesena odluka o vojnoj vježbi sa avionima sa fiksnim krilima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Izjavio je ovo zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić.

– S obzirom da je tada bila predviđena upotreba aviona sa fiksnim krilima, odnosno da je bilo riječ o vježbi koja je u svome programu imala predviđene i letove aviona, tadašnja vlast u Republici Srpskoj na čelu sa Dodikom i cijela Republika Srpska bili su protiv i vježba nije ni održana – naglasio je Okolić.

Pročitajte još

On je pojasnio da je, zbog sprečavanja održavanja te vježbe, kasnije došlo do komprimisnog rješenja, odnosno da bude održana vježba mnogo manjeg intenziteta.

– Ova vježba na Manjači biće realizovana isključivo lakim pješadijskim naoružanjem, a u Glamoču je predviđeno gađanje sa minobacačima do 120 metara i ništa više. To je sada ono što je odobreno i vježba će biti takva  –  istakao je Okolić.

On je naveo i da je prilikom donošenja odluke za ovu vježbu postojao zahtjev SAD i njihovih oružanih snaga da se koristi aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke.

– Dodik i mi smo odbili i nismo dozvoli da to bude u Mahovljanima. Našli smo kompromis i to se dešava na aerodromu Dubrave u Tuzli – dodao je Okolić.

On je rekao da će vježba istog ili sličnog kalibra biti organizovana i sa Vojskom Republike Srbije u oktobru na Manjači.

Okolić je ponovio da se na Manjači ne održava vježba NATO, već Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD.

– Informacija da je to vježba sa pripadnicima Alijanse je netačna i volio bih da neko pošalje pitanje NATO savezu ili američkoj Ambasadi u BiH da li je to vježba NATO ili oružanih snaga BiH i SAD. Ako od njih dobiju odgovor da je to vježba NATO onda u redu, ali takav odgovor sigurno neće dobiti – poručio je Okolić.

Prihvati notifikacije