Kolumne

Da je Dodik opozicija...

Da je Milorad Dodik opozicija, a da su PDP, SDS ili DNS glasali za vojnu vježbu na Manjači, budite sigurni da bi stao pred kolonu američkih vojnika, ili barem napravio performans u Han Kolima.

Da je Dodik opozicija...
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Za razliku od njega, aktuelna opozicija u Srpskoj vjeruje da saopštenjima za javnost, kucanih u udobnim, toplim foteljama, može da dopre do javnosti. Da joj tako dokaže ko je, u ime Srpske, odgovoran za to što je 700 Amerikanaca u subotu marširalo i pucalo po zemlji Kočićevoj. Opozicionari sve više liče na onih sedam gotovana iz dječije pesme koji čekaju da im „moćne sile bace jedno pečeno pile“.

Upravo u moćnim silama, s kojima koketiraju svi, leži naš problem. Ljutila bi se opozicija žešće, Dodik bi demantovao žešće, da i jedni i drugi ne računaju da će im Zapad ponovo zatrebati za uskopolitičke potrebe. Zato je ovako najbolje za sve njih. I jeste i nije NATO, i jesmo i nismo krenuli ka članstvu.

To je najbolje i za NATO, koji zna da bi javno i ubrzano guranje BiH u članstvo, uz ovakvo raspoloženje naroda u Srpskoj, i sve nervoznije Ruse, moglo da izazove probleme. Očigledno da je njihova strategija da nas gurnu, pa da polako, u leru, stignemo do Brisela, računajući da niko neće trajno povući kočnicu. Zato su na Manjači skinuli NATO oznake, a ostavili samo američke (mada su objektivi fotoreportera zabilježili i ljude iz NATO štaba u Sarajevu).

Pročitajte još

Nije problem u tome da OS BiH pojedinačno vježbaju s bilo kojom vojskom na svijetu, pa ni s Amerikancima. Problem je tome što je vježba „Brzi odgovor“ zapravo dio najveće američke vojne vježbe od Hladnog rata na Starom kontinentu „Branilac Evrope“.

Od koga je brane? Pa od „srpskih prijatelja“, Rusa i eventualno Kineza, a Srbi u BiH učestvuju u tome. I to ne „onlajn“, kako reče predsjedavajući Predsjedništva BiH, nego s puškom u ruci. Uostalom, da je ta vježba tako benigna, kao što reče Dodik, zar mislite da se on ne bi pojavio na njoj, umjesto što je taj dan otišao da obilazi Hercegovinu?

Zato su Manjačom marširali Željko Komšić i Šefik Džaferović, pričali sve i svašta, a niko od srpskih političara nije bio tu da im protivrječi.

Prihvati notifikacije