Hronika

NIŠTA OD 436 SVJEDOKA Ukupno 10 djevojaka prijavilo učitelja glume za polno uznemiravanje

Miroslav Mika Aleksić, samozvani učitelj glume koji je osumnjičen za silovanje i seksualno uznemiravanje svojih učenica, predložiće tek nekoliko svjedoka odbrane iako je bilo najavljeno "da će ih biti 436".

NIŠTA OD 436 SVJEDOKA Ukupno 10 djevojaka prijavilo učitelja glume za polno uznemiravanje
FOTO: M. ILIĆ, D ZIVANCEVIC/RAS KOMBO

Aleksić je u srijedu ponovo sproveden na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Beogradu, gdje je negirao navode prijave još jedne djevojke (od njih 10) koja ga je prijavila za polno uznemiravanje.

Nakon saslušanja, protiv Aleksića je tužilaštvo po drugi put proširilo istragu.

Prema saznanjima Blica sljedeći korak istrage biće saslušanja svjedoka odbrane, odnosno Aleksića koje će on predložiti tužilaštvu, a za koje smatra da bi mogli da mu pomognu tokom postupka.

– Iako je prvobitno najavljeno da će on predložiti 436 svjedoka koji će pričati u njegovu korist i opovrgnuti optužbe protiv njega ispostavilo se da će tek nekoliko osoba sa kojima je blizak i za koje misli da će u njegovu odbranu pričati pred tužiocem – kaže izvor upoznat sa istragom.

FOTO: DEJAN ŽIVANČEVIĆ, MILAN ILIC/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN ŽIVANČEVIĆ, MILAN ILIC/RAS SRBIJA

Za sada nije poznato ko će se naći među svjedocima Aleksića, a njihova saslušanja mogu se očekivati već u narednim danima.

– Nakon toga očekuje se samo jedan korak u istrazi – psihološko vještačenje žrtava i okrivljenog. Vještačenje žrtava bi trebalo da ukaže kroz šta su sve te djevojke prošle. Nakon što to bude obavljeno istraga će biti okončana, a tužilac nakon toga donosi odluku o podizanju optužnice – objašnjava sagovornik.

Najkasniji rok do kad tužilaštvo treba da podigne optužnicu je 17. jul, kada ističe tačno šest mjeseci od Aleksićevog hapšenja.

– Sudeći po tempu po kojem tužilaštvo sprovodi istragu očekuje se da se ona okonča i prije jula – dodaje sagovornik.

Tereti se za 19 krivičnih djela

Inače, Aleksić se tereti za ukuno 19 krivičnih djela – 11 za polno uznemiravanje i osam silovanja počinjenih od 2008. do 2020. godine na štetu ukupno deset oštećenih, od kojih je jedna bila maloljetna.

Ostale djevojke je napadao, kako se sumnja, i dok su bile maloljetne i nakon punoljetstva.

Podsjetimo, Miroslav Mika Aleksić uhapšen je sredinom januara nakon što je pet djevojaka koje su pohađale časove glume u njegovoj školi prijavilo za silovanje i seksualno zlostavljanje. Na dan njegovog hapšenja u Blicu je objavljena ispovijest hrabre glumice Milene Radulović koja je prvi put javno ispričala da ju je Aleksić silovao nekoliko puta. Prvi put, bilo je, kada je imala samo 17 godina!?

Aleksić je nakon privođenja dva puta sproveden kod tužioca. Prvi put u januaru ove godine kada je negirao optužbe da je napastvovao glumicu Milenu Radulović i ostale učenice u svojoj školi. Aleksić je zatim ponovo saslušan u tužilaštvu, a po prijavama još pet djevojaka koje su ga naknadno prijavile za seksualno zlostavljanje.

Inače, pored 10 djevojaka koje su u krivičnoj prijavi označene kao žrtve Aleksićevog seksualnog zlostavljanja, u Tužilaštvu je u svojstvu svjedoka saslušano još najmanje šest djevojaka koje su govorile o zlodjelima koja je činio samozvani profesor glume.

– One su kao svjedoci ispričale kroz šta su prošle i šta im je Aleksić radio, što će čitavu sliku o seksualnom zlostavljanju učenica učiniti potpunijom – rekao je ranije izvor.

Produžen mu pritvor

Odlukom suda Aleksić se nalazi u pritvoru da ne bi u kratkom roku ponovio krivično djelo, kao i zbog uznemirenja javnosti. Njemu je pritvor istekao prije 15 dana, nakon čega je sud donio odluku da se on produži do sredine marta.