Politika

NIŠTA OD PROVJERE DIPLOMA Institucije BiH još analiziraju inicijativu, umjesto da je SPROVEDU U DJELO

Iako je Inicijativa o provjeri validnosti diploma u institucijama Bosne i Hercegovine usvojena početkom godine, te od tada prošla razne procedure, do kraja ove godine neće biti sprovedena u djelo.

NIŠTA OD PROVJERE DIPLOMA Institucije BiH još analiziraju inicijativu, umjesto da je SPROVEDU U DJELO
FOTO: FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je još u februaru usvojio poslaničku inicijativu poslanice Naše stranke Mirjane Marinković Lepić.

Ovom inicijativom se Savjet ministara zadužuje da najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja inicijative donese odluku o provjeri diploma svih zaposlenih u instituciama BiH u smislu kontrole validnosti diploma u skladu sa zakonskim propisima iz oblasti obrazovanja.

Međutim, negdje je zapelo, pa je Predstavnički dom u junu uputio i urgenciju Savjetu ministara gdje se traži informacije o preduzetim aktivnostima po pomenutoj inicijativi. 

– Savjet ministara se na sjednici održanoj sredinom jula upoznao s Poslaničkom inicijativom Mirjane Marinković Lepić, te zadužio Ministarstvo civilnih poslova BiH, da u saradnji Ministarstvom pravde BiH i eventualno drugim nadležnim institucijama analizira poslaničku inicijativu i pripremi Savjetu ministara oduku za realizaciju poslaničke inicijative – navode u Savjetu ministra BiH, odgovarajući Marinković Lepić, na njeno poslaničko pitanje.

FOTO: SAVJET MINISTARA BIH
FOTO: SAVJET MINISTARA BIH

Dodaju da će kada zadužene institucije pripreme odluku Savjetu ministara BiH o istom biti blagovremeno obaviješteni vodeći računa da je riječ o kompleksnom pitanju koje zahtijeva pribavljanje i mišljenja nadležnih institucija koja se bave zaštitom ličnih podataka.

Pročitajte još

 Dokle su stigli sa realizovanjem inicijative, odgovorili su i u Ministarstvu pravde BiH. 

– Ministarstvo civilnih poslova BiH, postupajući po zaduženju Savjeta ministara sa 12. sjednice, održane u julu, pripremilo je Nacrt odluke o provjeri diploma svih zaposlenih u institucijama BiH i isti dostavilo krajem avgusta Ministarstvu pravde BiH na mišljenje. Ministarstvo pravde BiH je analiziralo predmetni Nacrt odluke, te svoje sugestije i predloge na tekst Nacrta odluke dostavilo u septembru Ministarstvu civilnih poslova BiH u mišljenju – navode u odgovoru Ministarstva pravde.

Igranje gluvih telefona

Komentarišući dobijene odgovore, poslanica Marinković Lepić kaže da joj se sve ovo čini kao igranje gluvih telefona.

FOTO: PARLAMENT.BA/RAS SRBIJA
FOTO: PARLAMENT.BA/RAS SRBIJA

– Ministarstvo pravde je reklo da je još u devetom mjesecu dalo mišljanje na Nacrt odluke o provjeri diploma Ministarstvu civilnih poslova, a oni u 11. mjesecu dostavlju odgovor i kažu da će tek nakon  izvršenih konsultacija i mišljena Ministarstva pravde uraditi taj nacrt.  Tako da mislim da je ovde riječ o namjernom odugovlačenju ovog procesa iako je javnost za njega jako zainteresova i vidimo da ima puno obravdanje da se te diplome provere – rekla je ona za Srpskainfo.