Društvo

"Nisu bile vakcinisane" Veliki kašalj još nije smirio, zaraženo PET BEBA

Od početka epidemije velikog kašlja u oktobru prošle godine, na teritoriji cijele Srbije je evidentirano 1.342 zaražene osobe, a zabrinjava činjenica je da ova zarazna bolest sve više pogađa najmlađe.

"Nisu bile vakcinisane" Veliki kašalj još nije smirio, zaraženo PET BEBA
FOTO: SHUTTERSTOCK

U Šumadijskom okrugu potvrđeno je pet slučajeva kod beba mlađih od dva mjeseca, od kojih su tri iz Kragujevca, a dvije iz Aranđelovca.

– Pošto su izuzetno male, ove bebe nisu mogle da budu vakcinisane, što ih čini izuzetno ranjivim na infekciju – izjavio je predstavnik Kragujevačkog instituta za javno zdravlje, prenosi lokalni portal iKragujevac.

Uskoro besplatno testiranje na veliki kašalj

Da bi se poboljšala detekcija i kontrola velikog kašlja, Institut u Kragujevcu od aprila počinje sa radom novog laboratorijskog odjeljenja za testiranje na veliki kašalj. Testiranje će biti besplatno i finansirano iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

– Sumnjamo na veliki kašalj ako kašalj traje duže od dvije nedjelje i nema drugog očiglednog uzroka – upozoravaju sa Instituta za javno zdravlje Srbije.

– U takvim slučajevima neophodno je laboratorijsko testiranje kako bi se potvrdila ili odbacila infekcija – dodali su.

Vakcinacija najbitnija

Ljekari preporučuju pravovremenu imunizaciju adekvatnom vakcinom kao najefikasniju zaštitu od velikog kašlja. Osim tri bebe iz Kragujevca, u Šumadijskom okrugu su još dvije bebe iz Aranđelovca zaražene ovom bolešću, podsjeća Institut za javno zdravlje.

Pročitajte još

U toku je potpisivanje ugovora sa Republičkim fondom za osiguranje i nabavka testova, kako bi testiranje bilo dostupno svim građanima koji imaju uput od ljekara. Institut već obavlja testiranje za sve infekcije koje se mogu prevenirati vakcinacijom, a sa radom novog laboratorijskog odeljenja fokus se dodatno širi na pravovremeno otkrivanje i praćenje velikog kašlja.

Ne okljevajte da se konzultirate sa ljekarom ukoliko primetite duži kašalj kod sebe ili vašeg djeteta, naročito ako je dijete mlađe od dva mjeseca i nije vakcinisano. Rano otkrivanje i liječenje velikog kašlja mogu spriječiti dalje širenje infekcije i komplikacije, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije