Svijet

NISU DALE ŽELJENI REZULTAT Vlada Slovenije odredila kriterijume za ublažavanje mjera

Slovenačka vlada odredila je danas kriterijume po kojima će se postupno "otvarati" pojedine djelatnosti nakon najstrožih mjera uvedenih prije pet nedjelja, a koje još nisu dale željeni rezultat.

NISU DALE ŽELJENI REZULTAT Vlada Slovenije odredila kriterijume za ublažavanje mjera
FOTO: IGOR KUPLJENIK/EPA

Objašnjeno je da se radi o svojevrsnom “semaforu” koji ublažavanje mjera vezuje za prosječni broj dnevnih zaraza u zadnjoj nedjelji i uz broj oboljelih od kovida-19.

Prema semaforu koji razvoj drugog talasa epidemije dijeli na “faze”, do prvog popuštanja mjera može doći u tzv. crvenoj fazi, kad nedjeljni prosjek dnevno potvrđenih zaraza korona virusom padne ispod 1.350, a broj hospitalizovanih bolesnika na manje od 1.200, prenosi Hina.

Pročitajte još

U toj fazi će, prema planu vlade koji je na Tviteru objavio premijer Janez Janša, ponovo biti otvoreni muzeji, knjižare, galerije, frizerski i kozmetički saloni, a u ograničenom obimu i javni saobraćaj.

Trenutno, u Sloveniji je nedjeljni prosjek u jednom danu 1.461 novozaraženih, a u bolnicama 1.289 oboljelih, naveo je Janša i dodao da je Slovenija trenutno u tzv. “crnoj” fazi i još daleko od zelene, u kojoj će doći do potpunog popuštanja mjera i restrikcija.

Prema pisanju slovenačkih medija u vladi i među epidemiolozima bilo je prethodnih dana bilo malo konsenzusa oko mogućeg popuštanja, jer se najavljivalo da će iduće nedjelje ponovo biti otvorene škole i završeno sa online nastavom, međutim do toga sada neće doći.

Za sada nije jasno šta će biti sa mogućim otvaranjem skijaških centara, o čemu se isto raspravljalo.

Prihvati notifikacije