Magazin

NJEGA PASA NA VRUĆINI Evo šta savjetuju profesionalci da radite u ljetnim mjesecima

Iako ljeto zvanično nije počelo, vrućine su tu i rijetko ko može lako da se izbori sa sparinom i nedostatkom vlage. S druge strane, mnoga živa bića prirodno su "podešena" da se na svoje načine bore sa vrućinama, ali je nekim životinjama, poput kućnih ljubimaca, pomoć čoveka ipak potrebna.

Pas u bazenu
FOTO: FREEPIK

U sparnim ljetnim danima vaš pas će tražiti načine da se ohladi: on će ležati na prohladnim pločicama, zavlačiće se u mračne ćoškove, gledaće da češće bude na udaru ventilatora ili klima uređaja i uzimaće više tečnosti.

Ipak, i sam vlasnik može da pomogne ljubimcu da lakše podnese vrelinu leta, predlaže Dailypaws.

Jedan od najboljih načina da pas lakše podnese letnju vrućinu je da ne zapostavite njegu njegove dlake. Potrebe za njegovanjem variraju od rase do rase pa je važno da znate šta vašem ljubimcu najviše prija kad je riječ o kupanju i šišanju u ljetnim mjesecima.

Da li je psu potrebna ljetna “frizura”

Iako djeluje “laganica” da psa brzinski obrijete, kako bi mu u najtoplijem dijelu godine bilo prijatnije, razmislite dvaput, jer nekim psima obrijana dlaka može prouzrokovati više štete nego koristi.

Pse sa duplom dlakom, poput haskija i njemačkih ovčara, ne treba brijati, jer njihova dlaka reguliše temperaturu i štiti kožu od opekotina. Ako imate ljubimca sa poddlakom, nabavite alatke za uklanjanje viška ovog sloja krzna koje će smanjiti linjanje i omogućiti bolji protok vazduha, odnosno “luftiranje”.

Korgi u kadi
FOTO: FREEPIK

Ako niste sigurni da vaš ljubimac ima dupli dlačni pokrivač, pitajte veterinara.

Koliko često treba četkati, češljati i kupati psa

Psećoj dlaci treba posvetiti njegu svakih 4-6 nedjelja tokom ljeta, u zavisnosti od toga koliko održavanja zahtijeva krzno psa: neke rase traže češću i detaljniju njegu. Rase sa dužom ili debljom dlakom, kao što je zlatni retriver ili ši cu, traže češće njegovanje da bi se spriječilo zapetljavanje i zamašćivanje i kontrolisalo linjanje.

Ako pas voli da se rashlađuje u dvorišnom bazenu ili obližnjoj vodenoj površini (jezercetu, potoku i slično) barem jedanput poslije plivanja ga obrišite peškirom i očetkajte (ako je super kovrdžav), kako biste spriječili zadržavanje viška vlage i pojavu infekcija.

Pročitajte još

Bez obzira na rasu psa, svakom ljubimcu potrebno je kupanje, pa bi psa u ljetnim danima trebalo “brčnuti” najmanje svake 3-4 nedjelje, u zavisnosti od toga koliko je aktivan na otvorenom. Kupajte psa samo kada je neophodno i koristite proizvode namijenjene isključivo kućnim ljubimcima. Prečesto kupanje može da skine prirodna ulja sa dlake psa. Ukoliko živite u suvom okruženju, psa kupajte hidratantnim šamponom, bez sulfata ili sami napravite sredstvo kojim ćete njegovati ljubimca.

Ljetnje “dotjerivanje” kod kuće

Mnogi vlasnici prepuštaju profesionalcima ljetnju njegu svojih ljubimaca, ali ako više volite da to sami radite, obratite pažnju na sljedeće:

* Redovno podrezujte nokte kako bi ljubimac lakše hodao.

* Vlažite jastučiće šapa ako pas provodi dosta vremena na vrelim i grubim površinama.

* Čistite uši psu radi sprečavanja infekcija i smanjenja pojave gljivica, posebno ako imate psa koji obožava da pliva, piše Telegraf.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu