Politika

"Njegov izliv bijesa nije baš diplomatski" Šmitova "galama na novinare" izazvala lavinu reakcija i u Njemačkoj

Nastup Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nakon burnog nastupa na pres konferenciji izazvao je mnogo reakcija i u Njemačkoj, te se bivši njemački ministar poljoprivrede našao na udaru kritika kako u medijima, tako i na društvenim mrežama.

"Njegov izliv bijesa nije baš diplomatski" Šmitova "galama na novinare" izazvala lavinu reakcija i u Njemačkoj
FOTO: IMPERIAL NEWS/YOU TUBE/SCREENSHOT

Poslanik u Evropskom parlamentu, Delara Burkhart, je prokomentarisala Šmitovo ponašanje na Tviteru:

– Ono što bh. civilnom društvu treba od međunarodne zajednice: solidarnost u borbi protiv rasističke podjele u zemlji i za demokratsku izbornu reformu. Šta ono dobija (pogledajte video).

Njemački list Špigl je objavio članak u kojem kritikuje nastup Šmita.

– Bivši ministar poljoprivrede Kristijan Šmit iz CSU je Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Međutim, njegov izliv bijesa na konferenciji za novinare nije bio baš diplomatski – navodi ovaj list.

Pročitajte još

Urednica ovog uglednog lista se takođe osvrnula na Šmitovo ponašanje, te sarkastično objavila:

– Ako se neko pita šta radi bivši federalni ministar poljoprivrede Kristijan Šmit iz CSU: On je u (kašalj) diplomatskoj misiji u Bosni i Hercegovini, kao visoki predstavnik Ujedinjenih naroda – objavila je urednica lista Špigl, Melani Aman.

Austrijski medij GMX je takođe pisao o Šmitu.

– Nastup njemačkog političara Kristijana Šmita izazvao je pažnju u medijima u BiH  – a sada i na društvenim mrežama. Bivši njemački ministar poljoprivrede, koji je sada visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, poludio je u srijedu na konferenciji za novinare u Goraždu – navodi ovaj medij.

Jedan od najvećij njemačkih portala, t-online, navodi da snimak političara Šmita u kojem “galami na novinare” kruži društvenim mrežama.

– Čovjek nije ovdje da igra političke igre moći. Dosta mu je toga, Šmit je tada očito želio reći. Međutim, vjerovatno zbog njegovog uzbuđenja, njegov engleski je teško razumjeti – navodi ovaj portal, te dodaje da je zatim krenuo “reći novinarima kako treba da rade svoj posao”, prenosi N1.

Prihvati notifikacije